• 0

Tabaković sa guvernerima Banke za međunarodna poravnanja: Kako koristiti podatke

Guverneri su diskutovali i o iskustvima centralnih banaka u korišćenju velikih količina podataka prilikom donošenja odluka

  • 0
Jorgovanka Tabaković, DFC sastanak

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković učestvovala je putem video-konferencije na Sastanku svih guvernera Banke za međunarodna poravnanja (Bank for International Settlements).

Na sastancima guvernera centralnih banaka koje su članice-akcionari Banke za međunarodna poravnanja, a koji se održavaju svakog drugog meseca, razmatraju se aktuelne teme iz međunarodnog bankarstva i finansija.

Fokus novembarskog sastanka bio je na temi „Korišćenje velikih skupova podataka u centralnim bankama” (Big data in central banks), saopšteno je iz Kabineta guvernera NBS.

Na sastanka su predstavljeni i rezultati ankete koju je sproveo Komitet „Irving Fišer”, u kojoj se više od 80 odsto anketiranih centralnih banaka izjasnilo da koristi velike količine podataka i mašinsko učenje u različitim oblastima, uključujući ekonomska istraživanja, sprovođenje monetarne politike i očuvanje finansijske stabilnosti.

Guverneri su diskutovali i o iskustvima centralnih banaka u korišćenju velikih količina podataka prilikom donošenja odluka, o načinima za prikupljanje i obradu podataka, kao i o mogućnostima za razvoj međunarodne saradnje centralnih banaka po ovom pitanju.

- Živimo u svetu u kojem rast globalizacije, velika mobilnost kapitala, ubrzan tehnološki razvoj i digitalizacija čine da zadaci i izazovi centralnih banaka postaju sve složeniji, dok je potreba za blagovremenim donošenjem adekvatnih odluka u cilju očuvanja stabilnosti pojačana - ocenila je guverner Jorgovanka Tabaković.

U takvim uslovima, kako je navela, prikupljanje velikih skupova podataka iz alternativnih izvora otvara nove mogućnosti, ali nikada ne umanjuje vodeći značaj koji za centralne banke imaju redovni zvanični podaci izrađeni u skladu s najvišim standardima.

- Zbog toga je podjednako važan i razvoj tehnoloških standarda i procedura zaštite, pristupa, korišćenja i čuvanja velikih podataka - ocenila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke