• 12

Mali: Ne kažemo samo mi, već i MMF, bićemo prvi u Evropi

Javni dug je ispod 60 odsto

  • 12
SKUPSTINA REBALANS FINASIJE Siniša Mali / Foto: Tanjug/Nikola Anđić

- Mi smo odmah kada je krenula pandemija imali prvi rebalans budžeta i tada smo izdvojili 5,8 milijardi evra, uključujući pomoć preduzećima, radnicima, tu je bila i velika garantna šema. U drugom kvartalu je stopa nezaposlenosti kod nas 7,3 odsto - rekao je danas za RTS ministar finansija, Siniša Mali.

Kako je dalje naveo, drugi rebalans je usmeren na dodatno jačanje napora, uz 9 milijardi dinara, za završetak dve kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu, a takođe je izdvojen novac za kapitalne projekte, opremanje domova zdravlja. Takođe je izdvojen poseban novac za poljoprivrednike, i to 5,1 milijarda dinara, dodaje ministar.

Mali navodi da nam zdravstveni kapaciteti jačaju, i još jednom je podsetio da novi rebalans uključuje povećanje plate zdravstvenim radnicima od 10.000 dinara.

- Ovaj rebalans dodatno jača naš BDP, javni dug neće preći 60 odsto. U nekim drugim zemljama on čak iznad 250 odsto - kaže Mali, i dodaje da MMF daje projekciju da je po kumulativnoj stopi rasta Srbija najbolja u Evropi u naredne tri godine.

Deficit iznosi 8,75 odsto BDP-a, a Mali se nadovezao na komentare Fiskalnog saveta, da građanima nije trebalo dati 100 evra pomoći u toku pandemije.

- Veoma poštujem ljude iz Fiskalnog saveta, ali smatram da je odluka od 100 evra vrlo opravdana. Taj novac nam se vratio kroz ekonomiju i PDV. I što je najvažnije, psihološki smo pokazali građanima da smo tu kada je kriza - navodi Siniša Mali, i dodaje da je "potpuno logično pomoći Er Srbiji u ovim trenucima".

- Da nije bilo njih, da vas podsetim, ne bismo mogli da dopremimo respiratore i opremu, ne bismo vratili naše građane iz inostranstva. To rade sve druge zemlje sveta, normalno je da pomažu nacionalnim avio-prevoznicima - kaže Mali i dodaje da u toj kompaniji radi 1.500 ljudi.

Novi budžet biće u Vladi za desetak dana, ide se na deficit od 3 odsto.

Kreće se sa velikim projektom kanalizacije u 70 uprava, i nikada više novca neće biti uloženo u kapitalne projekte i izgradnju auto-puteva, naveo je Mali, i podsetio da penzije rastu od 2021. godine.

Video: Ovo su pravila igre Uzmi račun i pobedi:Stiglo skoro 140.000 koverata, prvo izvlačenje 21.novembra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>