• 0

Ovo sigurno niste znali: 12 omiljenih grickalica u Srbiji krije neverovatne tajne

Od čipsa do keksa i čokolade. Otkrijte sve što niste znali o omiljenim poslasticama...

  • 0
čips

Foto: Pixabay

Od čipsa, preko pića i bombona, do keksa i sočne piletine: ovo su omiljene grickalice širom planete, ali i kod nas. Ipak, čak i najverniji fanovi ne znaju neke zanimljive činjenice o njima.

Obično nije sve onako kako izgleda, a to potvrđuju i ovi proizvodi.

Da krenemo od omiljenih obojenih voćnih bombonica Skittles, koje nas zbog različitih, duginih boja varaju da nisu istog ukusa. Moramo da vas razočaramo, iako izgledaju drugačije - svaka ima isti sastav. Naučno je dokazano da boja i miris psihološki utiču na nas, da pomislimo da se radi o drugom ukusu bombone ili drugog proizvoda.

Na red dolaze Haribo gumene bombone, za kojima ludi ceo svet. Ono što možda niste znali jeste da zelene bombone imaju ukus jagoda, iako uz ovo voće uvek vezujemo roze ili crvenu boju. Dakle, u Haribo svetu zelena nije asocijacija na jabuku, limetu ili kivi, baš kao što ni Haribo bombone s ukusom ananasa nisu žute, već bele.

McDonald’s chicken nuggets dolaze u četiri različita oblika, iako na prvi pogled svi komadi deluju isto. Ipak, kompanija sada radi na tome da eliminiše jedan od oblika, a oni su: ball (loptica), bell (zvono), bone (kost) i boot (čizma).

 

Verovatno najskuplji čips na svetu, Pringles, jedan je od omiljenih u našoj zemlji. Ali, da li ste znali da nije napravljen od pravog krompira? Na kutuji piše crisps, ne zato što je nastao u Britaniji (potiče iz SAD), već zato što je dobijen korišćenjem dehidriranog, obrađenog krompira. Uprava za hranu i lekove je zbog te činjenice naterala "Procter & Gamble" 1975. godine da mu promeni ime.

I tu nije kraj, popularni čips zahteva još malo pažnje. Čuvena maskota, nasmejano lice s brkovima, koja krasi svaku kutiju ovog proizvoda naziva se Julius Pringles. Ipak, nije uvek bio ovakav, menjao se kroz godine.

Volite Subway sendviče? Možda napamet znate kakvog su ukusa, ali da li ste znali da nije svaki iste dužine (30 cm)? Štaviše, protiv ovog lanca je pokrenuta tužba nakon niza sendviča čija je dužina bila mala, u 2013. godini. Međutim, zaključeno je da prirodna varijabilnost prilikom pečenja znači da će kifle biti različitih veličina.

Kada je prvi put otkriveno na Mediteranu, suvo grožđe je najpre služilo kao kućna dekoracija. Onda se služilo na sportskim događajima, njime se trgovalo, a koristilo se i u medicini. Danas je čest sastojak kolača, a kod nas se najviše kupuje pred Badnje veče.

Čuveno piće 7UP je nekada sadržalo litijum. Budući da ima ukus limuna i limete, uglavnom ga pijemo kada želimo da se osvežimo. Međutim, kada je izmišljen 1929. godine, u recept je uvršten litijum - za poboljšanje raspoloženja. Danas se litijum koristi kao lek i prepisuje se ljudima sa depresijom ili bipolarnim poremećajem.

Kada je čuveni lanac kafeterija, Starbaks, u januaru 2013. zatražio od kupaca da glasaju za svoju omiljenu ideju, za sezonski late, ukus bundeve je pao u vodu. Uglavnom su se odlučivali za čokoladu-karamelu, cimet i preliv od putera i šećera, kao i za ljutkastu pomorandžu. Verzija Pumpkin Spice je opstala samo zahvaljujući menadžeru ovog projekta, koji je u tom ukusu video potencijal.

Nutela je toliko popularna da je izazivala globalnu nestašicu lešnika. Verovali ili ne, lešnici su u recept ove poslastice dodati samo da bi kakao napredovao više tokom Drugog svetskog rata. Međutim, sada je luksuzni namaz od čokolade i lešnika toliko popularan širom sveta da ima svoju knjigu s receptima i barove posvećene Nuteli. Možda niste znali ni ovo: jedna tegla Nutele od 750 grama sadrži 97 lešnika.

Čokoladica Kit Kat je među popularnijim u našoj zemlji. Međutim, nije ista na svakom tržištu. Naime, u jednom dokumentarnom filmu iz fabrike Nestle u Jorku (Engleska), otkriveno je da punjenje nije svuda isto: u britanskoj verziji ove čokoladice, između napolitanki se ne nalazi čokolada kao u SAD, već se nalaze mrvice.

Kultni čips Doritos otkriven je u Diznilendu. Kada se ovaj zabavni park prvi put otvorio 1955. godine, u zemlji Frontierland se nalazio restoran "Casa De Fritos", inspirisan meksičkom kuhinjom. Ovaj proizvod je nastao zbog rastuće popularnosti čuvenih tortilja, a širom SAD uveden je 1966. Nazvan je Doritos, što na španskom znači "male, zlatne stvari".

O kultnom keksu Oreo imamo mnogo toga da kažemo. Amerikanci lude za njim, i često ga jedu uz mleko. Svi znamo koliko je ukusan, a da li ste znali da je odnos keksa i krema uvek isti: 71:29? Osim toga, malo ko zna da je ovaj keks veganski proizvod. Iako ga vezujemo uz mleko, istina je da se ono u ovom keksu ne nalazi.

Oreo sadrži šećer, brašno, ulje, kakao, kukuruzni sirup sa fruktozom, kvasac, kukuruzni skrob, so, sojin lecitin, vanilu i čokoladu bez mleka. Takođe je manje poznato da oblik po kojem je danas poznat, ne krasi samo Oreo. Štaviše, ta kompanija nije prva koja je napravila "sendvič-keks". Skoro identično izgleda keks "Hydrox" iz 1908.

Video: Čokolada od koje „boli glava“ koliko je dobra, ali i novčanik

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>