• 0

Hotelijeri iz Crne Gore ostvarili 10% prihoda iz 2019, polovina preduzeća ima blokirane račune

Nema podataka o masovnom zatvaranju preduzeća, ali ako se situacija nastavi možemo govoriti i o tome, ocenio je savetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog UPCG, Filip Lazović

  • 0
hotelska soba

Foto: Unsplash

Crnogorski hotelijeri su u proteklom delu godine ostvarili deset odsto prošlogodišnjih prihoda, dok više od 90 odsto svih preduzeća u Crnoj Gori beleži manje prihode nego 2019, prema preliminarnim podacima istraživanja Unije poslodavaca (UPCG).

Savetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog UPCG, Filip Lazović, izjavio je za TVCG da istraživanje pokazuje da je prihod kod 60 odsto ispitanih preduzeća pao između 40 i 60 odsto.

- Sve su to podaci koji nam pokazuju da je stanje zaista alarmantno, naročito iz razloga što je u Crnoj Gori preko 99 odsto mikro i malih preduzeća - naveo je Lazović. Prema njegovim rečima, sve su to preduzeća koja nisu otporna na takve uslove.

- Tim preduzećima, bojim se, preti loš scenario, a ako dođe do gašenja preduzeća onda se gase i radna mesta... U periodu pred nama državna intervencija mora da se nastavi, čak mora da bude konkretnija, odnosno izdašnija za određene delatnosti. Ono što sada subvencionišemo je za njihov opstanak - rekao je on.

Podsetio je na podatke Centralne banke (CBCG) da oko 50 odsto preduzeća ima blokirane račune i da je prema podacima Zavoda za zapošljavanje - broj nezaposlenih porastao za oko sedam hiljada, te da je ove godine bilo znatno manje sezonskog zapošljavanja, koje je u Crnoj Gori vrlo bitno.

- Nema podataka o masovnom zatvaranju preduzeća, ali ako se situacija nastavi možemo govoriti i o tome - ocenio je Lazović i zaključio da, i pored neizvesnosti koliko će korona virus trajati, ono što može i treba da se uradi jeste da se uporedo rešava i ekonomska i zdravstvena kriza.

Video: Iran predstavio svoju prvu hotelsku kapsulu: Cena jedne kreće se i od 1.000 evra

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke