• 0

Direktor BioNTech-a: Bez obzira na podršku vlade Nemačke, ulagačima sledi "finansijska nagrada"

Nemačko ministarstvo istraživanja i razvoja je u septembru odobrilo BioNTech-u 375 miliona evra, uz uslov da ispune određene zahteve, kao što su ubrzani razvoj i proizvodnja vakcine

  • 0
Vakcina koronavirus rukavice Foto: Tanjug/AP

Ceo svet je ovih dana na nogama, otkako je objavljeno da smo sve bliže upotrebi delotvorne vakcine protiv kovida-19. Dve najpoznatije kompanije, koje se poslednjih meseci bave time, do kraja meseca treba da podnesu zahtev američkom regulatoru, za registrovanje vakcine.

Ono što je poznato jeste da su najavljene različite cene vakcine, ali će cena svakako biti niža kada izađe na tržište, i određivaće se na osnovu različitih modela, odnosno samih zemalja. Ovo je danas objavila kompanija BioNTech.

Već smo pisali o tome koliko bi farmaceutske kompanije mogle da zarade od proizvodnje ove vakcine, a sada se utrkuju s vremenom: koja će biti brža da plasira vakcinu protiv kovida-19, virusa koji je do početka ove nedelje zarazio više od 50 miliona ljudi širom planete.

BioNTech je juče, u saradnji s kompanijom Pfizer iz SAD, izvestio da je njihova vakcina protiv korone efikasna više od 90 odsto. Ipak, direktor strategije tog diva, Rajan Ričardson, nedavno je istakao da će "njena cena odražavati finansijske rizike koje su preuzeli ulagači u privatnom sektoru".

BioNTech jeste dobio podršku nemačke vlade, ali ni ta instituacija nije mogla znati konačan ishod, te iz toga sledi da su "investitori preuzeli veliki rizik". Kako kaže Ričardson, oni moraju dobiti neku "finansijsku nagradu" od prodaje buduće vakcine.

Nemačko ministarstvo istraživanja i razvoja je u septembru odobrilo BioNTech-u 375 miliona evra, uz uslov da ispune određene zahteve, kao što su ubrzani razvoj i proizvodnja vakcine.

- Težili smo balansiranom pristupu koji uvažava činjenicu da inovacije zahtevaju kapital i ulaganje, pa planiramo da formiramo nižu cenu vakcine, nego što bi bilo uobičajeno, s obzirom na našu poziciju i sa ciljem da bude dostupna naširoko - kaže Ričardson.

Dalje je naveo da je sada misija da se isporuči 1,3 milijarde doza u 2021. godini, nadajući se da će proizvodnja biti masovnija u narednim mesecima. Inače, prevedeno u našu valutu, vakcina ovih partnera trebalo bi da košta 1.980 dinara.

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>