• 7

Zašto jaja u prodavnicama više ne moraju da stoje u frižideru?

Briga o bezbednosti hrane počinje već na farmi i jaja moraju biti označena u skladu sa Pravilnikom

  • 7
Ovde je najveća razlika u cenama Foto: Pixabay

Trgovinski lanci u Srbiji, prema propisima koji su na snagu stupili još početkom godine, jaja više ne moraju da drže u rashladnim vitrinama, već na temperaturi iznad pet stepeni, kažu u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede i pojašnjavaju da nema razloga za brigu da će to uticati na kvalitet namirnice jer njoj najviše odgovara takva temperatura.

Načelnik Odeljenja veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Zoran Ivanović kaže da je Pravilnikom o kvalitetu jaja, koji je u primeni od ove godine, propisano da taj proizvod može da se čuva na nižoj temperaturi od pet stepeni samo tokom transporta koji je kraći od 24 sata ili u maloprodajnim objektima u periodu kraćem od 72 sata.

Pravilnikom je predviđeno da se jaja čuvaju na temperaturi višoj od pet stepeni.

Ističe da je Pravilnik o kvalitetu jaja stupio na snagu još 1. januara, ali da su sada pojedini komercijalni lanci počeli da rade marketinšku kampanju u vezi toga sa tim kako da se čuvaju jaja van rashladnog sistema.

- Potrošači su i ranije mogli da primete da su se jaja čuvala u vitrinama gde i mlečni prozvodi, čija je je temperatura skladištenja plus osam stepeni pa praktično i nema neke razlike - naveo je Ivanović.

Podseća da se hrana životinjskog porekla čuva na temperaturi plus osam stepeni, a sveze meso i proizvodi od mesa na temperaturi od dva do četiri stepena.

On je dodao da su mnoge naučne studije upoređivale načine čuvanja jaja, na temperaturi višoj od pet stepeni i sobnoj i da se nije došlo ni do kakvih saznanja da je kvalitet jaja pogoršan, odnosno da hlađenje utiče nepovoljno na kvalitet.

Precizira da nagle promene temperature utiču na kondenzaciju vlage na površini jaja što može da doprinese razmožavanju mikroorganizama i da oni tako lakše produru u ljusku.

Kuvana jaja Pexels / Mona Sabha Cabrera

Ivanović ukazuje da briga o bezbednosti hrane počinje već na farmi i dodaje da jaja moraju biti označena u skladu sa Pravilnikom, te da imaju i naznačen rok upotrebe.

Ističe da su potrošaci savesni i da prijavljuju sve slučajeve kada primete da nešto nije u skladu sa propisima.

- Naše kontrole su pojačane usled aktuelne situacije, na terenu smo svakog dana i nemamo nekih alarmanatnih saznanja - kaže Ivanović.

Bilo je pojedinačnih slučajeva kada je veterinarska inspekcija povlačila hranu iz prometa koja nije bila bezbedna ili nije imala podatke o sledljivosti.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neko sa planine

    10. novembar 2020 | 17:51

    Pa sta je tu cudno Dok nisu postojali rashladni uredjaji,Ljidi su vekovima drzali jaja napolju tj. sobnoj temperaturi.Sigurno ih nisu odmah jeli

  • zz

    10. novembar 2020 | 16:49

    Ja skuvam 100 komada i stavim u zamrzivac.

  • Cc

    10. novembar 2020 | 15:55

    Ja isto drzim napolju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>