• 1

Usvojen Akcioni plan za zajedničko tržište Zapadnog Balkana: Merkelova pozvala sve u Berlin

Akcioni plan obuhvata regionalnu trgovinsku oblast kao i digitalizaciju, inovacije, investicije i razvoj industrije

  • 1
Sporazum, dogovor, biznis Foto: Shutterstock

Lideri Zapadnog Balkana su na današnjem sastanku u okviru Berlinskog procesa usvojili jedinstven Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište.

Akcioni plan obuhvata regionalnu trgovinsku oblast kao i digitalizaciju, inovacije, investicije i razvoj industrije.

CEFTA će značajno doprineti realizaciji danas usvojenog Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana, saopštio je Sekretarijat CEFTA.

Saradnja kroz Akcioni plan doprinosi većoj atraktivnosti i konkurentnosti regiona, kao i približavanju tržištu Evropske unije, a CEFTA Sporazum će sprovoditi veliki broj ključnih aktivnosti ovog važnog plana.

Region Zapadnog Balkana sa 18 miliona stanovnika predstavlja važno tržište za naše kompanije i odskočnu dasku za pristup tržištima u i van EU, i stoga regionalna ekonomska integracija može generisati do 6,7 procenata dodatnog BDP-a.

Kao ključni trgovinski sporazum u regionu CEFTA će doprineti realizaciji Akcionog plana kroz smanjenje vremena čekanja na prelazima za 30 odsto proširenjem Zelenih koridora na granične prelaze sa EU, i obezbeđenje permanentnih usluga inspekcijskih službi na tim prelazima.

Kako je saopšteno, CEFTA će doprineti smanjenju troškova i ušteda vremena kroz Programe uzajamnog priznavanja, korišćenjem jedinstvenog dokumenta za sedam tržišta, kao i uspostavljanjem regionalnog tržišta elektronske trgovine koje će biti na raspolaganju pre svega malim i srednjim preduzećima.

Realizaciji Akcionog plana doprineće i eliminisanjem necarinskih barijera kroz implementaciju efikasnog sistema za rešavanje sporova, i obezbeđenjem podrške na putu ka jedinstvenom trzistu EU.

- Uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta je i podrška regionu u procesu usvajanja standarda Evropske unije i pristupanja jedinstvenom tržištu EU - izjavio je direktor CEFTA Sekretarijata Emir Ðikić na današnjem sastanku.

CEFTA je saopštila da će aktivnosti sprovoditi sa partnerima poput Regionalnog saveta za saradnju, Transportne zajednice i WB6 privrednog Investicionog foruma.

- Želimo da promovišemo elektronsku trgovinu i trgovinu “bez papira”. Verujem da će Zajedničko regionalno tržište podstaknuti razvoj poljoprivredne i prehrambene industrije, privući strane investitore i kreirati nove poslove, ali i omogućiti da se proizvodi i usluge nude po daleko konkuretnijim cenama - izjavio je on.

EU ostaje ključni partner liderima Zapadnog Balkana u sprovođenju ovog ambicioznog Akcionog plana, navodi se iz CEFTE.

Dodaje se da snažan Zapadni Balkan može pružiti nesumnjiv doprinos evropskoj ekonomiji i bezbednosti.

Merkel: Zajedničko tržište važno u ovo teško doba

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da je stavranje zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu važan korak i bitan signal u vreme kada su sve privrede izložene teškom pritisku korona krize.

Angela Merkel je, na onlajn konferenciji za medije, po završetku Samita Berlinskog procesa kojim ove godine ko-predsedavaju Bugarska i Severna Makedonija, istakla da će uspostavljanje četiri slobode dati podsticaj razvoju u korist građana regiona i preduzeća.

Pohvalila je učesnike Samita i za usvajanje "Zelene agende" čime su, kako je ocenila, pokazali zajedničku svest za ekološke probleme.

Takođe je pohvalila što je Samit, po prvi put, održan u zajedničkoj organizaciji jedne zemlje članice EU i države kandidata.

Podsetila je da, od Nemačke inicirani, Berlinski proces, ima za cilj pomirenje i prevazilaženje prošlosti.

S tim u vezi je izrazila zadovoljstvo što je oko 8.500 mladih kroz ovaj Proces imalo mogućnost da se susretne i dodala da je dobro da se u taj projekat uključe i đaci.

Ukazala je da bi bilo dobro da se uspostavi bolja saradnja u oblasti nauke i među istraživačima, jer će boljim promovisanjem nauke više naučnika ostati u regionu, što mora biti cilj.

Merkelova je pozvala sve učesnike da iduće godine dođu u Berlin, izrazivši nadu da će tada biti moguć sastanak uz lično učešće.

U svom obraćanju, na kraju, ona je poručila regionu: "Ne smete zaboraviti da morate da živite jedni s drugima".

(Telegraf Biznis/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    11. novembar 2020 | 18:48

    MALI SENGEN -STO OCE RECI DA OD ULASKA U EU NEMA NISTA -OSTAJEMO BALKAN IZ KOGA CE ODLAZITI MLADI U NEMACKU NA RAD !!! BALKAN CE BITI STARACKI DOM ,BEDA I JAD !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>