• 0

Šesti paket pomoći privredi: Slovenija pomaže plate, radnike na odmorima i preduzeća

Sve važi do kraja godine, uz mogućnost produženja

  • 0
Slovenija mapa

Foto: Shutterstock

 Slovenačka vlada je usvojila šesti paket ekonomskih mera čiji je cilj ublažavanje uticaja korona krize na preduzeća i stanovništvo, vredan oko milijardu evra.

Kako prenosi agencija STA, vlada je još jednom produžila program subvencionisanja plata radnika na prinudnim odmorima i onih koji rade skraćeno, kao i mere pomoći za likvidnost i finansiranje fiksnih troškova preduzeća.

Većina mera koje se produžavaju ili iznova uvode važiće do kraja godine sa mogućnošću produženja, dok će neke biti na snazi do sredine ili čak do kraja 2021. godine.

Subvencionisanje zarada radnika na prinudnim odmorima produženo je do kraja januara, dok su subvencije za plate radnika sa skraćenim radnim vremenom produžene za šest meseci.

Plaćanje naknada građanima koji su u karantinu i roditeljima koji čuvaju dete u karantinu produženo je do kraja juna iduće godine.

Takođe će biti nastavljena mera kompenzovanja fiksnih troškova kako privatnih tako i državnih preduzeća koja su zbog epidemije morala da obustave ili znatno smanje poslovanje. Država će delimično pokriti troškove onima čiji je prihod pao za najmanje 40 posto, a pomoć će isplaćivati Finansijska uprava.

Pored toga, oni koji unajmljuju nekretnine u vlasništvu države ili lokalnih samouprava neće morati da plaćaju zakup, delimično ili u celosti, za period od 19. oktobra, kada je proglašena epidemija, do kraja godine.

Moratorijum na otplatu kredita takođe se produžava do kraja godine, a ponovo se uvode mere koje omogućavaju poreskim obveznicima da dve godine odlažu plaćanje poreza ili da tu obavezu izmuruju u ratama ukoliko su zbog epidemije izgubili prihode.

Produžena je i šema državnih garancija za kredite za likvidnost, pod nešto izmenjenim uslovima a, između ostalog, predviđa se i plaćanje naknade staračkim domovima i drugim ustanovama socijalne zaštite do kraja sledeće godine na ime pada prihoda zbog upražnjenih mesta usled epidemije, navodi se u tekstu.

Vlada je u novom paketu predložila i sredstva za besplatan obrok siromašnim učenicima tokom nastave na daljinu, kao i pomoć poljoprivrednicima.

U okviru paketa mera se predviđa i povećanje novčanih kazni za kršenje postojećih mera ograničenja, čiji će maksimalni iznos dostizati i do 15.000 evra.

Video: Kisić Tepavčević: Korona u okruženju rapidno raste

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>