• 10

Novi problem frilensera u Srbiji: Krenuli da plate dug, ali sad ni knjigovođe ne mogu da im pomognu

Knjigovođe, sve i da žele, ne mogu mnogo toga da urade

  • 10
Zena, laptop Foto: Shutterstock

Ne stišava se problem frilensera u Srbiji koje je Poreska uprava opomenula da moraju da plate porez ukoliko su radili za strance u nekom periodu u poslednjih 5 godina.

Trenutno postoje oni koji pokušavaju da saznaju koliki iznos poreza će im biti razrezan, i koliko godina unazad, dok drugi spekulišu da li mogu i dalje da se kockaju sa državom.

U međuvremenu, nekoliko udruženja koji zastupa tzv. "delaše", smatraju da bi zakonski trebalo da se reguliše status frilensera, a onda i odredi poreski model koji će omogućavati i stimulisati rad ljudi u ovom sektoru. Dodatno, traže olakšice po kojima bi platili svoja dugovanja.

Istovremeno, oni savesniji krenuli su odmah da plate svoja dugovanja, i shvatili da duguju po nekoliko hiljada evra.

Takođe, naši sagovornici nam se žale da su šalteri poreznika ostali neumoljivi u smislu pomoći i objašnjenja i da je za način prijave morala sama da se snalazi.

Ako vam prijatelj nije knjigovođa, onda ništa 

Ali, tu nije kraj problema. Čak i knjigovođe, sve i da žele, ne mogu mnogo da im pomognu. Knjigovstvena agencija, naime, posluje uglavnom sa pravnim licima, i kada im dođu frilenseri, ne mogu da im odštampaju fiskalni račun, jer  - nemaju kasu. Tako da ne mogu da naplate svoje usluge.

U prevodu, ukoliko vam prijatelj nije knjigovođa, u ćorsokaku ste.

- Knjigovodstvo, računovodstvo, poresko savetovanje, šifra 6920 zapravo, nije oslobođena obaveza fiskalne kase.  Mi u računovodstvu, gotovo sve moje kolege, obavestimo Poresku upravu da ćemo raditi samo sa pravnim licima. Budući da nikada nećemo imati transakcije sa fizičkim licima, ili takav posao, nećemo imati ni fiskalnu kasu. To se prihvata bez pogovora, jer knjogodstvo, kao takvo računa se da treba samo pravnim licima, i da se naplaćuje putem fakutra i sl - objašnjava za Telegraf Biznis knjigovođa iz Beograda Aleksander Segedi. 

Prema njegovim rečima, kada mu klijenti dođu na savetovanje kako bi osnovali firmu, usluge naplaćuje kroz pravno lice, kada ta osoba postane pravno lice.

- Ne mogu da naplatim usluge fizičkom licu, morao bih da kupim fiskalnu kasu. Mogu samo da delim besplatne savete - kaže naš sagovornik, koji to inače i radi.

Upravo je predložio tri modela po kojima bi frilenserima koje Poreska "juri" prethodnih nedelja, mogao na lakši način da se obračuna porez. 

Jedno rešenje, predlaže on, koje bi moglo da funkcioniše, jeste da porez mora biti jasan i predvidiv, odnosno najjednostavnija exel tabela ali da je postavi Poreska uprava na svom sajtu kao relevantna institucija. Drugi je da se oslobođa deo, a treći da se poslednjih pet godina oporezuje po stopi od 20 odsto. 

Kako je rekao za naš portal, fizičko lice, za početak, moralo bi da ima elektronski sertifikat ukoliko želi neki od modela oporezivanja. Takav može da se kupi u Pošti, Privrednoj komori Srbiji ili preko banke (onda je tri puta skuplji). Od nečeg mora da se počne, jer u suprotnom, rizikujete zatvorsku kaznu. 

- Poreska ima izgovor da kaže kako nisu krivi što mi ne poznajemo zakon, ali zakon je komplikovan, jer i ja kao knigovođa moram do najsitnijih detaljan da ispitam kakav je to poslovni odnos bio. Pri tom, postoji četrdesetak skala po kojima može da se računa. Običan građanin teško to razume - kaže nam Segedi.

SAD konačno staju na noge Foto: Pixabay

Inače, Poreska prijava PP OPO se podnosi u roku od 30 dana od dana ostvarivanja prihoda, u elektronskom obliku preko portala ePorezi, u kom slučaju je neophodno da imate elektronski sertifikat.

Na sajtu Poreske uprave objavljena je i procedura za prijavljivanja i uplate poreza za fizička lica.

Dodatne informacije mogu se dobiti telefonom: 011-33-10-111 ili 0700-700-007, ili neposredno na šalterima "Vaš poreznik".

Za podnošenje prijave možete koristiti i internet kioske. Takođe, poresku prijavu možete podneti i u pisanom obliku, neposredno ili putem pošte.

Ovo se odnosi na programere, profesore stranih jezika, grafičke dizajnere, jutjubere, influensere i sve one koji ostvaruju prihode iz inostranstva.

Video: Pčela influenserka apelovala na upotrebu pesticida: Proglašene smo najvažnijim bićima na planeti!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neverovatno

    11. novembar 2020 | 15:55

    Poreska uprava i Pio fond,kao i Drzava zive od nasih para,cujte i pocujte oni nece da dele savete klijentima(gradjanima) u ovoj Srbiji je sve normalno sto nije normalno?

  • Cele

    11. novembar 2020 | 16:45

    Ja i dalje ništa ne razumem. Kako, koliko...

  • Klobuk

    11. novembar 2020 | 16:35

    I tako već godinama unazad! Poreska otaljava posao, propisi neusklađeni, krivica na ministarstvu, a pokušavaju da prebiju svoj nerad i neznanje preko leđa naroda koji se uprkos svim preprekama snalazi da zaradi. Ako se i jedan frilenser zbog kriminalnog postupanja poreskih inspektora bude imao problema, treba krivično da odgovara za svoje postupke i da se brani o SVOM trošku, a ne o trošku države.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>