• 1

Dok se u Srbiji muče oko poreza, Grci zovu: Dođite, preselite posao. Nudimo olakšice

Pored sunca, obećavaju manje poreze

  • 1
Plaža Foto: Pixabay

Grčka nudi olakšice za sve one koji žele da se presele zbog korone - polivina prihoda biće neoporeziva.

Zemlja želi da postgne solidne rezultate u borbi protiv korone kako bi dovela investitore i sprečila odliv mozgova. Zbog toga nudi nešto i za strance. Ponuda je otvorena za sve radnike koji žele da presele svoju poresku osnovicu u Grčku, bez obzira na nacionalnost ili vrstu posla, tokom 2021. godine.

Kako se navodi, "Grčka sada može da ponudi poreske podsticaje kao i sunce".

- To praktično znači da možemo da biramo gde ćemo da živimo i radimo", rekao je Aleks Ptelis, glavni ekonomski savetnik premijera Micotaksia.

Grčka je već dobila međunarodne pohvale zbog načina na koje se borila s pandemijom proletos.

Mitsotakisova vlada desnog centra pokušava da privuče investicije u zemlju nakon više od četiri godine ne baš sjajnih rezultata.

Dovođenje stranaca i preokretanje odliva mozgova u zemlju vide se kao ključevi za preokret zemlje nakon decenije dužničke krize koja je koštala oko 25% ekonomske proizvodnje.

Grčka se suočava sa daljim padom bruto domaćeg proizvoda od 9% u 2020. godini zbog pandemije, navodi Evropska komisija. Očekuje se da će nezaposlenost dostići oko 18%.

Majkrosoft i Folksvagen najavili su planove za ulaganje u Grčku, ali zemlji je potrebna mnogo veća pomoć ako se nada da će se suprotstaviti krizi duga i pandemiji. Mudis je povisio kreditni rejting zemlje.

Novim planom podsticaja grčka vlada se takođe fokusira na radnike iz Britanije koji će možda ostati bez posla zbog Bregzita.

Grčka trenutno primenjuje poresku stopu od 44% za zaradu veću od 40.000 evra (47.000 američkih dolara). Novi podsticaji primenjivaće se na najviše sedam godina za radnike koji žele da se presele u Grčku, bez obzira na nacionalnost i vrstu posla. Ponuda će biti dostupna Grcima koji žive u inostranstvu ako se vrate.

Grčka već ima program za privlačenje bogatih investitora putem paušalne poreske stope za one koji ispunjavaju uslove i spremni su da promene prebivalište. Zemlja takođe ima smanjenu stopu za strane penzionere.

Video: Grčki turizam na kolenima: Nikada gore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRINCIPijalan

    12. novembar 2020 | 09:34

    Hm...raspitacu se. Za sada je Slovenija u opticaju. Nemaju test samostalnosti i trenutno je porez na dobit 4%.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>