• 1

Čokolade koje on pravi koštaju više od 100 dolara, a sad je i zvanično najbolji poslastičar na svetu

Sve je krenulo pre 25 godina u Briselu...

  • 1
čokolada

Foto: Unsplash

Pjer Markolini (56) je vlasnik istoimenog brenda najfinijih, belgijskih čokolada - Pierre Marcolinia sada je ujedno i najbolji svetski poslastičar, barem prema stavu italijanske organizacije kuvara "World Pastry Stars".

Na zvaničnoj veb stranici ove kompanije možete pronaći i razne druge proizvode, pa čak i čuvene makaronse, mada je Markolini najpoznatiji po bombonjerama, posebno onim za poklon, u luksuznom pakovanju.

Njegove poslastičarnice se nalaze širom sveta, od Nemačke do Kine, a čokolade koje Pjer Markolini pravi mogu koštati i više od 100 dolara.

S radom je počeo pre 25 godina u Briselu, dakle, kada je već imao 31 godinu, što znači da ni ulazak u četvrtu deceniju ne znači da je kasno da započnete svoj biznis. Kada je primio nagradu, rekao je da se nada da će čokolada koju pravi pružiti bar malo utehe ljudima u ovim teškim vremenima.

Inače, Pjer Markolini je poznat po tome da sam peče kakao zrna, kako bi dobio najfiniji kakao. Takođe, ovaj Belgijanac lično kontroliše svaku fazu u procesu proizvodnje.

 

Belgijska čokolada važi za najbolju, neprikosnovenu, a taj uspeh se ne vezuje slučajno baš za ovu zemlju. Sve je počelo davne 1912, kada je Žan Neuhaus osmislio praline.

Ono što, međutim, sada jeste problem za Belgiju je to što mnoge zemlje sveta, a pre svega Kanada i Malezija, plasiraju na globalno tržište "svoje, domaće čokolade po belgijskom receptu".

Video: Čokolada od koje „boli glava“ koliko je dobra, ali i novčanik

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>