• 2

Gde su turisti do sada najviše trošili i šta će biti s tim zemljama? Ima li Srbije na svetskoj mapi?

Ako gledamo samo s aspekta turizma i prihoda od te oblasti, onda su u najvećem problemu SAD, Španija, Francuska, Tajland i Velika Britanija

  • 2
barselona, španija

Foto: Unsplash

Globalni turizam je teško pogođen krizom koju je izazvao korona virus, i to sada već dobro znamo. Ali, nisu sve zemlje sveta jednako pretrpele tu štetu. Najgore su prošle ili one - zavisne od turizma (npr. Crna Gora, Kipar, Malta) ili one u koje turisti decenijama unazad ulivaju najviše novca na godišnjem planu.

To su, pre svega, SAD, Španija, Francuska, Tajland i Velika Britanija. Potom slede Italija, Australija, Nemačka, Japan i Kina. I dok turisti u Americi tradicionalno najčešće posećuju Njujork, Los Anđeles ili Vas Vegas, u Evropi su to Barselona, Pariz, Rim, Venecija, Berlin, zatim u Aziji - Tokio, Hong Kong, Šangaj, Peking.

Sve u svemu, u "igri" su milijarde dolara svetskih putnika. Najviše troše Kinezi, koji su ove godine bili sprečeni da putuju, pa su tako mnoge evropske i svetske zemlje ostale "uskraćene" za njihovo raskošno trošenje, a pre svega Ujedinjeno Kraljevstvo. Zanimljivo je da Kinezi godišnje potroše skoro duplo više nego Amerikanci: 277 milijardi prema 144 milijarde dolara.

Takođe je evidentno da se jedni te isti turisti više puta vraćaju na iste destinacije. U SAD ostavljaju oko 214,5 mlrd dolara, u Španiji 73,8 milijardi, a u Francuskoj neznatno manje. Oko 50 milijardi dolara svake godine ostane u Britaniji, nakon posete radoznalih turista. Kina, koja je na 10. mestu, bude bogatija za oko 40 mlrd dolara.

I naša zemlja se nalazi na svetskoj mapi, a turisti su u Srbiji, u periodu pre korone, ostavljali oko milijardu dolara godišnje, baš kao i u Crnoj Gori. U Hrvatskoj ta brojka iznosi 12 milijardi, a u Sloveniji oko tri milijarde dolara.

Turista koji poseti SAD, u proseku potroši 1,542 dolara, a godišnji broj turista je veći od 200 miliona. Na Bliskom Istoku turista u proseku potroši 1,216 dolara, i za 12 meseci ih bude oko 60 miliona, dok je situacija u Africi sledeća: prosečna potrošnja po jednom putniku iznosi svega 567 dolara, a godišnje ih bude oko 67 miliona.

Video: Hostel sa vrtoglavim pogledom: Kuća u vazduhu smeštena na visini od 20 metara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    12. novembar 2020 | 21:37

    Devize koje su trosili turisti su isti kapital koji trose frilanseri u Srbiji. Ali vlast nema mozga da to shvati I zato ce dobiti sipak. Mnogi ce napustiti zemlju, jedni ce se opredeliti za nesto drugo a treci ce naci nacin da zaobidju redovne tokove uplate novca. Frilanseri imaju istu uloga kao i turisti. Vlastima to treba objasniti prostim recima ili im nacrtati.

  • sale sa salajke

    12. novembar 2020 | 13:30

    Odem u dućan, kupim leba i mleka i to mi je sAV turizam.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>