• 1
 ≫ 

Nemci besni, Mask im gura prst u oko: Evo koga zapošljava Tesla

 ≫ 

Ovoj kompaniji baš ide od ruke. Trenutno grade i najveću bateriju na svetu

  • 1
Izgradnja Gigafabrike u Nemačkoj Foto: Tanjug/AP

Kompanija Tesla je, po svemu sudeći, unajmila bivšeg šefa fabrike Mercedes-Benz, u blizini Berlina, neposredno nakon što je otpustila svog prvobitnog šefa Gigafabrike u tom gradu.

Ipak, američki proizvođač e-vozila izgleda toliko smeta Nemcima, da je lokalni sindikat Daimler-a pobesneo kada je čuo za ovo. Naime, Rene Reif je nekada bio čelnik Mercedesove fabrike nadomak Berlina, tačnije, na toj funkciji je bio do oktobra 2019. godine.

Sada IG Metall, moćna unija u automobilskoj industriji u Nemačkoj, izveštava da se Reif pridružio Tesli. Vest dolazi nakon što smo saznali da je imperija Ilona Maska dala otkaz Evanu Horeckom, šefu projekta u Teslinoj Gigafabrici u istom gradu.

Iako ni Reif ni Tesla nisu zvanično potvrdili vest, IG Metall je vrlo siguran u to, a reakcija je i više nego burna. Fabrika Marienfelde prolazi kroz proces reorganizacije, a unija se plaši da bi to moglo dovesti do gubitka od 2.000 do 2.500 radnih mesta. Čini se da sindikat veruje da Tesla i Reif imaju neke veze sa tim.

Jan Oto, generalni direktor berlinske unije IG Metall, rekao je sledeće:

"Ne možemo graditi budućnost sa ovakvim bezdušnim menadžerima. Ne razumemo zašto tako tradicionalni i inovativni proizvođač automobila, poput grupe Daimler, želi kapitulirati pred američkim konkurentom. Želimo da oblikujemo budućnost u fabrici. O tome razgovaramo sa političarima".

IG Metall je organizovao skup ispred kapije fabrike Mercedes-Benz, a Oto je dodao: "Jasno ćemo reći da promenu u menadžeru fabrike doživljavamo kao izdaju, upitno je da li nas nisu lagali sve vreme".

Tesla je naišao na neke probleme sa IG Metall-om i 2017. godine.

Kalifornijski proizvođač automobila, koji se takođe bori protiv sindikalnih napora u SAD, uspeo je da izbegne da IG Metall uđe u njegove nemačke operacije, nudeći povećanje plata svojim zaposlenima.

Inače, najnovija vest vezana za Teslu je i da ova kompanija gradi najveću bateriju na svetu. Naime, najveći baterijski sistem na svetu, koji je južna Australija nabavila od Tesle krajem 2017, uskoro to više neće biti.

Američka kompanija planira da u državi Viktoriji, desetak kilometara jugozapadno od Melburna, izgradi novi sistem.

Video: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oppo

    13. novembar 2020 | 07:02

    Covek je uspesan menadzer i ima viziju, postovanje za uspehe koje je stvorio bukvalno ni iz cega

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>