• 2

Srpska privreda pokazala žilavost: Najbolje ide onima koji ulažu u digital i e-trgovinu

Rezultati ankete "1.000 preduzeća", između ostalog, govore o tome da više od pola firmi u Srbiji ima samo jednog menadžera, ali i da su domaća preduzeća u datim okolnostima bolje upravljala finansijama

  • 2
biznis sastanak, razgovor, razvoj, grafikon rasta, uspeh poslovni, preduzeće, ulaganja, ulaganje

Foto: Shutterstock

Rezultati USAID ankete "1.000 preduzeća" pokazuju da je srpska privreda u uslovima krize, izazvane pandemijom, pokazala "tradicionalnu dozu žilavosti", koja nije samo posledica upornosti, borbe za opstanak i inata, već i posledica boljeg razumevanja digitalnog sveta i poslovanja.

To je na onlajn predstavljanju rezultata ankete kazala direktorka USAID Projekta saradnje za ekonomski razvoj, Dragana Stanojević, koja je istakla da su domaća preduzeća u ovim izmenjenim uslovima rada bolje iskoristila i eksterne izvore finansiranja i da su bolje upravljale finansijama.

Istraživanje je pokazalo da su uticaj korona virusa i rast e-trgovine obeležili prethodnih godinu dana. Uprkos tome što su kompanije pogođene padom profita i prihoda, Stanojevićeva kaže da je većina zadržala isti broj zaposlenih kao i pre krize, a da su tome pomogle mere države.

Namera većine preduzeća u narednom periodu u našoj zemlji, dodaje ona, jeste da nivo zaposlenosti zadrže na istom nivou. Iz ankete je primećeno da više od polovine firmi ima samo jednog menadžera, kao i to da samo 12 odsto njih zapošljava više od 20 radnika.

Takođe, primećeno je da se udeo žena smanjuje sa rastom veličine kompanije. Pokazalo se i da svaka četvrta domaća firma izvozi, kao i da svega 10 odsto plasmana ide van granica naše zemlje. Ti nalazi su, ukazuje Dragana Stanojević, gotovo identični sa nalazima koji su rađeni u poslednjih 10 godina, kao i nalaz da firme uglavnom posluju u mestu u kom se nalaze.

Direktorka pomenutog projekta je istakla i značaj e-trgovine koja, kako kaže, otvara nova tržišta i omogućava kompanijama da steknu nove kupce, te je "anketa pokazala da one firme koje su u elektronskoj trgovini - više izvoze". Dodaje da su one manje zavisne od lokalne sredine.

Anketa je pokazala i da su privrednici smanjili očekivanja po pitanju prihoda, neto dobiti i novih zaposlenih u 2021. godini, zbog krize izazvane pandemijom. Polovina anketiranih privrednika procenjuje da može da se oporavi tek za godinu dana, međutim, privrednici mikro i malih preduzeća procenjuju da će njihov oporavak trajati znatno duže, jer su više pogođeni.

Oko 14 odsto ni ne može da predvidi koliko će im trajati oporavak, što, navodi Dragana Stanojević, govori o velikoj neizvesnosti i nepredvidljivosti za jedan deo srpske privrede. Sektor mikro, malih i srednjih preduzeća procenjuje i pad prihoda, naime čak 40 odsto firmi iz tog sektora kažu da su im prihodi pali između 30 i 70 odsto, a šest odsto kaže da su pali i preko 70 procenata.

digitalno digitalizacija buducnost

Foto: Pixabay

Ugroženi su, kaže Stanojevićeva, i planovi za nove investicije, likvidnost, izmirenje obaveza i u pogledu naplate svojih potraživanja. Najlošije ocenjen regulatorni faktor poslovnog okruženja i ove godine, kao i ranijih godina, jeste visina poreza i doprinosa na zarade, pokazuje anketa.

- U uslovima krize, visina poreza i doprinosa na zarade je nešto što privrednike posebno opterećuje - kaže ona, i dodaje da je pored toga loše ocenjena i borba protiv sive ekonomije, kao i parafiskalni nameti.

Kada je reč o investiranju, oko 70 odsto anketiranih preduzeća želi da investira, ali kažu da za to nemaju dovoljno sredstava. I dalje najviše novca za ulaganje privrednici koriste iz sopstvenih izvora, a ove godine je prvi put procenat investiranja "iz svog džepa" pao ispod 80 odsto.

Anketa je pokazala i da trećina privrede želi da preuzme mere kao odgovor na krizu, a one se uglavnom odnose na prelazak na e-trgovinu i digitalni marketing.

- Izvesno je da velike kompanije prednjače u tome i to bi trebalo da bude jasan signal i malim kompanijama kada razmišljaju o budućnosti - kaže Dragana Stanojević. Ova godina donela je pravu e-komerc revoluciju, dodaje ona, i navodi da je najveća promena u stavovima ta na koji način oni koji već posluju kroz e-trgovinu - vide značaj tog načina poslovanja.

- Čak 82 odsto ispitanika ocenilo je da im je veb šop postao značajniji od fizičke prodavnice - navela je. Dodaje da i dalje najbrže rastu ona preduzeća koja imaju visoko razvijenu finansijsku pismenost, koja su digitalno prisutna na tržištu i ulažu u digitalni marketing.

Međutim, Dragana Stanojević ukazuje da su i mala i srednja preduzeća pokazala izrazitu borbenost u vreme pandemije i da je svaka peta firma iz te grupacije rasla. Uzorak preduzeća u istraživanju predstavlja srpsku privredu po regionima, veličini i sektoru delatnosti. U anketi je učestvovalo 95 odsto mikro i malih preduzeća, tri odsto srednjih i dva odsto velikih kompanija.

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    12. novembar 2020 | 16:24

    23% ispod granice siromaštva. Prvi u Evropi. Bravo

  • Rade

    12. novembar 2020 | 16:24

    Čuj SRPSKA Privreda! Pa šta je ostalo naše? Sve je bre prodato za džabaka!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>