• 1
 ≫ 

Tramp zabranio Amerikancima da ulažu u kineske firme jer to "ugrožava američku bezbednost"

 ≫ 

Proizvođači pametnih telefona Huavej i Hikivižon, jedan od najvećih svetskih proizvođača i dobavljača opreme za video nadzor, nalaze se na crnim listama

  • 1
Donald Trump, Donald  Tramp Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je naredbu kojom se zabranjuje Amerikancima da ulažu u kineske firme za koje administracija kaže da su u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske.

Naređenje se odnosi na 31 kinesku kompaniju za koju se kaže da "omogućava razvoj i modernizaciju“ kineske vojske i da "direktno ugrožava“ američku bezbednost, javlja CNN, a prenosi Tanjug.

Proizvođači pametnih telefona Huavej i Hikivižon, jedan od najvećih svetskih proizvođača i dobavljača opreme za video nadzor, nalaze se na crnim listama.

Neke druge navedene kompanije, uključujući Čajna Telekom i Čajna Mobajl, trguju na Njujorškoj berzi.

Trampova naredba, takođe, zabranjuje američkim investitorima da poseduju ili trguju bilo kojim hartijama od vrednosti koje potiču ili su izložene tim firmama. To uključuje penzijske fondove ili posedovanje udela u "zabranjenim" kompanijama. Investitori će imati rok do novembra 2021. da prodaju udeo u tim kompanijama.

Uredba, koje treba da stupi na snagu 11. januara, dolazi dok se trgovinske i tehnološke bitke zahuktavaju između dve najveće svetske ekonomije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Normalno

    13. novembar 2020 | 08:31

    To je isto kao da platu daš košiji,samo je kod nas prodato sve i sad dosli stranci da na prodaju pamet i da radimo za minimalac

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>