• 0

Trošiće se za Božić: Ovako vodeća banka vidi stanje u Evropi u decembru

Nemačka, Francuska i Velika Britanija bi trebalo da ukinu karantin do kraja meseca

  • 0
božić, jelka

Foto: Unsplash

Ovome se niko nije nadao na početku pandemije, budući da smo mislili da će korona virus proći kroz nekoliko meseci. Ipak, realnost je drugačija, i sasvim je izvesno da nas neće napustiti do 2021. godine, a verovatno ni u njoj.

Stručnjaci kažu da će ovaj Božić biti najneobičniji od svih, jer sve ono što ga odlikuje - okupljanja, proslave, zabava - sada pada u vodu. Ipak, analitičari JPMorgan-a, američke multinacionalne investicione banke su malo veći optimisti, te kažu da ćemo imati kakav-takav Božić, i to su se fokusirali baš na Evropu.

Iako je trenutno najgora situacija u gotovo svim državama sveta, ali i Starog kontinenta, osim najave o vakcini koja ohrabruje medicinare ali i brojne građane, dobra vest za sve željne slobode, ali i kupovine, jeste da se karantin u tri vodeće evropske države završava do decembra.

Dve najveće ekonomije u evrozoni, Nemačka i Francuska, sada su u nacionalnim blokadama, ali bi trebalo da ukinu karantin do kraja novembra. U Velikoj Britaniji, aktuelni lokdaun bi trebalo da traje do 2. decembra.

- S obzirom na ogromnu količinu ekonomskih i socijalnih aktivnosti koje se odvijaju u decembru, ključno je znati hoće li se pridržavati trenutnih rasporeda, a mi mislimo da hoće - kaže David Mackie, ekonomista ove banke.

Kako je dalje naveo, "zaključavanje bi trebalo biti ublaženo do početka decembra, što će omogućiti snažan rast ekonomskih i društvenih aktivnosti uoči praznika".

JPMorgan je proučavao i mobilnost ljudi u ovim zemljama, i upoređivao je sa prvim talasom, pri čemu je Banka došla do zaključka da je moguće usporiti širenje virusa. U Irskoj, Holandiji i Slovačkoj, gde su sada malo jače restrikcije, opao je broj zaraženih, što znači da bi decembar mogao biti relativno povoljan.

Kako će biti od 2021, i da li će zemlje uvoditi nove karantine - ostaje da se vidi.

Video: Vučić: Vakcine moraju da budu registrovane, tada će naša Agencija za lekove dati dozvolu za kupovinu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke