• 0
 ≫ 

Trošiće se za Božić: Ovako vodeća banka vidi stanje u Evropi u decembru

 ≫ 

Nemačka, Francuska i Velika Britanija bi trebalo da ukinu karantin do kraja meseca

  • 0
božić, jelka

Foto: Unsplash

Ovome se niko nije nadao na početku pandemije, budući da smo mislili da će korona virus proći kroz nekoliko meseci. Ipak, realnost je drugačija, i sasvim je izvesno da nas neće napustiti do 2021. godine, a verovatno ni u njoj.

Stručnjaci kažu da će ovaj Božić biti najneobičniji od svih, jer sve ono što ga odlikuje - okupljanja, proslave, zabava - sada pada u vodu. Ipak, analitičari JPMorgan-a, američke multinacionalne investicione banke su malo veći optimisti, te kažu da ćemo imati kakav-takav Božić, i to su se fokusirali baš na Evropu.

Iako je trenutno najgora situacija u gotovo svim državama sveta, ali i Starog kontinenta, osim najave o vakcini koja ohrabruje medicinare ali i brojne građane, dobra vest za sve željne slobode, ali i kupovine, jeste da se karantin u tri vodeće evropske države završava do decembra.

Dve najveće ekonomije u evrozoni, Nemačka i Francuska, sada su u nacionalnim blokadama, ali bi trebalo da ukinu karantin do kraja novembra. U Velikoj Britaniji, aktuelni lokdaun bi trebalo da traje do 2. decembra.

- S obzirom na ogromnu količinu ekonomskih i socijalnih aktivnosti koje se odvijaju u decembru, ključno je znati hoće li se pridržavati trenutnih rasporeda, a mi mislimo da hoće - kaže David Mackie, ekonomista ove banke.

Kako je dalje naveo, "zaključavanje bi trebalo biti ublaženo do početka decembra, što će omogućiti snažan rast ekonomskih i društvenih aktivnosti uoči praznika".

JPMorgan je proučavao i mobilnost ljudi u ovim zemljama, i upoređivao je sa prvim talasom, pri čemu je Banka došla do zaključka da je moguće usporiti širenje virusa. U Irskoj, Holandiji i Slovačkoj, gde su sada malo jače restrikcije, opao je broj zaraženih, što znači da bi decembar mogao biti relativno povoljan.

Kako će biti od 2021, i da li će zemlje uvoditi nove karantine - ostaje da se vidi.

Video: Vučić: Vakcine moraju da budu registrovane, tada će naša Agencija za lekove dati dozvolu za kupovinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>