• 2
 ≫ 

Obrnule se uloge, biznis cveta: Došlo vreme da niko ne želi američki pasoš, već ovaj

 ≫ 

Nekada su Italijani masovno napuštali svoju zemlju zarad bolje budućnosti u SAD, a sada je italijanski pasoš za Amerikance broj 1

  • 2
pasoš Foto: Unsplash

Koji pasoš biste vi poželeli ovih dana, u jeku pandemije? Jedan preduzetnik pomaže Amerikancima da dođu do italijanskog pasoša. Verovali ili ne, uloge su se promenile, i više nisu Italijani ti koji hrle u SAD.

Dodatno, o tome koliko bi Amerikanci da napuste svoju zemlju, govori činjenica da je Italija jedna od zemalja koje su najgore prošle tokom ove krize, barem kada govorimo o Evropi. Ipak, čini se da stanovnici SAD u njoj svejedno vide svetliju budućnosti nego u domovini.

Marko Permunian ovih dana aktivno pomaže Amerikancima u sticanju italijanskih pasoša, a posao mu nikada nije išao bolje, kaže ovaj preduzetnik. Napeta politička atmosfera u Sjedinjenim Državama i odgovor države na korona virus - doprineli su porastu interesa među Amerikancima za italijanskim državljanstvom.

Permunian je osnovao "Italian Citizenship Assistance (ICA)", a kaže da u svojoj decenijskoj karijeri nije video toliko interesovanje za pasoš ove prelepe zemlje. Njegova agencija, naime, pomaže strancima u dobijanju sada već "zlata vrednog dokumenta". Uglavnom su to Amerikanci, njih je oko 95% od čitave klijentele.

Italijan kaže da se broj zahteva za italijanski pasoš uvećao 400 odsto, u poređenju s 2019. godinom, a posebno u momentu kada je u Americi bilo najgore i nije bilo pozitivnih vesti o vakcini. U njegovoj firmi trenutno radi 60 osoba, kako u italijanskim tako i u američkim kancelarijama.

Da bi išla u korak sa potražnjom, ova agencija je morala da udvostruči svoje osoblje u samo nekoliko meseci. Italija bi mogla imati koristi, ako se novi vlasnici pasoša odluče na preseljenje.

Sanremo Sanremo / Foto: Tanjug/Tijana Radojković

Ta zemlja ima jedan od najnižih nivoa nataliteta na svetu i stagnirajuću ekonomiju, a poslednjih godina nudi poreske olakšice stranim radnicima i penzionerima koji postaju rezidenti, kao i super bogatima.

Neke Amerikance privlače beneficije italijanskog državljanstva, uključujući univerzalnu zdravstvenu zaštitu, pristupačnu univerzitetsku školarinu i pravo na rad i boravak bilo gde u Evropskoj uniji.

Pasoš takođe znači i bolje mogućnosti za putovanja. Prema indeksu pasoša, italijanski pasoš sada znači lak pristup u 133 zemlje. Restrikcije uvedene zbog korona virusa znače da američki pasoš, nekada među najmoćnijima na svetu, privremeno omogućava vlasnicima lak pristup samo 97 zemalja.

Video: Korona virus ih je praktično osakatio, a sada nude besplatan smeštaj za turiste

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • supergnu

    15. novembar 2020 | 16:52

    Ovo je vrh brate. Garantujem da 95% amera nikada u zivotu nije napustilo USA ako ne racunas Canadu, Jamajku i Mexico...😎😎😎

  • Lejla

    15. novembar 2020 | 13:56

    Piši mi, brate piši mi frattelo...mi smo Kalabrezi, Sicijanezi siamo Coza Nostra...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>