• 1

94 odsto naših privrednika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih. U 3 sektora ogroman priliv radnika

Sporiji oporavak očekuje sektor turizma i ugostiteljstva, u kojem skoro polovina anketiranih očekuje pad prometa u poslednjem tromesečju tekuće godine, u odnosu na treći kvartal

  • 1
posao, laptop, kancelarija

Foto: Unsplash

Privrednici su umereni optimisti u pogledu poslovnih očekivanja i rasta prometa u poslednjem kvartalu 2020. godine, a za većinu su domaća tražnja i izvoz ključni za unapređenje poslovanja.

Planiraju da povećaju ili zadrže ulaganja na istom nivou, najviše u opremu, a računaju i na stabilnu zaposlenost tako da 94 odsto anketiranih ne očekuje smanjenje broja zaposlenih, pokazala je najnovija kvartalna analiza Privredne komore Srbije "Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Republici Srbiji", u kojoj su privrednici ocenili poslovanje u trećem i izneli očekivanja za četvrti kvartal 2020. godine.

U kvartalnom istraživanju učestvovale su 884 kompanije iz različitih sektora privrede, a pozitivna poslovna očekivanja, uprkos neizvesnosti zbog pandemije, za četvrti kvartal 2020. godine ima 41 odsto ispitanika, najviše u prehrambenoj industriji i trgovini, dok 36 odsto anketiranih privrednih subjekata očekuje nepromenjen promet. Sporiji oporavak očekuje sektor turizma i ugostiteljstva, u kojem skoro polovina anketiranih očekuje pad prometa u poslednjem tromesečju tekuće godine, u odnosu na treći kvartal.

Prema očekivanjima privrednika za četvrti kvartal 2020. godine, 89 odsto ispitanika planira da održi isti ili veći nivo investicija u odnosu na prethodni kvartal. Najviše planiranih ulaganja je u uvoznu opremu gde prednjači hemijska industrija, a očekivana ulaganja u domaću opremu dominiraju u sektoru poljoprivrede.

Za ulaganja u građevinske objekte i zemljište najviše su zainteresovani anketirani iz turizma i ugostiteljstva, dok su ulaganja u trajna obrtna sredstva značajnija kod agrara i trgovine. Oko pet odsto sredstava planiranih za investicije biće usmereno u intelektualnu svojinu i digitalne tehnologije, pri čemu je učešće planiranih investicija za ove namene najveće u delatnosti saobraćaja, trgovine, metalske i elektro, kao i industrije tekstila, odeće, kože i obuće.

U trećem kvartalu, nešto više od petine kompanija istaklo je da je uvelo inovacije, najviše u metalskoj, prehrambenoj i hemijskoj industriji. Kako ističu privrednici, posebno iz sektora poljoprivrede, usluga i građevinarstva, tražnja na domaćem tržištu je dominantan uslov za unapređenje poslovanja i veću iskorišćenost kapaciteta, dok je izvoz najznačajniji faktor poslovanja za tekstilnu i hemijsku industriju.

Svaki četvrti ispitanik ističe potrebu za namenskim podsticajima i subvencijama, unapređenjem efikasnosti administracije, boljim uslovima poslovanja na lokalu, suzbijanjem sive ekonomije, kao i unapređenjem raspoloživosti resursa. Više od polovine anketiranih privrednih subjekata, 56 odsto, u trećem kvartalu 2020. godine ostvarilo je rast prometa, dok je 22 odsto ispitanika zabeležilo nepromenjen promet, što ukazuje na značajan oporavak poslovnih aktivnosti u odnosu na drugi kvartal.

štednja, novac

Firme uglavnom dobro raspolažu novcem / Foto: Unsplash

U trećem kvartalu 2020. godine, 47 odsto anketiranih kompanija je realizovalo investicije. U poređenju sa ulaganjima u drugom kvartalu, 87 procenata firmi je realizovalo isti ili povećan nivo investicija. Ohrabruje podatak da je 59 odsto anketiranih firmi izjavilo da raspolaže dovoljnim sredstvima za optimalno finansiranje poslovanja.

Petina ispitanika se izjasnila da im nedostaju sredstva za investicije, dok se sedam procenata suočava s nedostatkom sredstava za likvidnost. Za 13 odsto ispitanika za poslovanje nedostaju i sredstva i za investicije i sredstva za likvidnost, najviše iz turizma i ugostiteljstva. U trećem kvartalu 2020. zaposlenost je bila stabilna, 90% anketiranih nije smanjilo broj radnika, a najviše novozaposlenih bilo je u sektorima metalske, drvne industrije i trgovine.

Istraživanje PKS pokazuje da je tokom pandemije privreda Srbije sačuvala svoju bazu, održana je likvidnost kompanija i zaposlenost. Program ekonomske podrške Vlade Srbije suštinski je doprineo očuvanju privrednog potencijala, ali je za oporavak neophodno vraćanje međunarodnog tržišta i domaće tražnje u normalne tokove.

Funkcionisanje privrede u poslednjem kvartalu 2020. godine, kao i perspektive u narednom srednjoročnom periodu zavisiće od daljeg razvoja epidemiološke situacije, u regionu i na globalnom nivou. Iako se ne očekuje zatvaranje privrede, kao u prvom talasu epidemije, nagli porast slučajeva virusa korona nalaže pažljiv pristup u upravljanju privredom sa ciljem očuvanja zdravlja stanovništva i privrednog kapaciteta.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    Svima plate smanjuju jedino drzava podize plate......jadni mi....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke