• 14

Jugoslavija im je nekad bila pojam: Kako je mala evropska zemlja uspela da nadjača ove dve sile?

Iako se Češka ovih dana bori sa velikim brojem novoobolelih od korona virusa, njena ekonomija ceni se kao uspešna, s obzirom da je ta zemlja kroz nekoliko decenija uspela da napreduje vrlo osetno, pre svega kada je reč o životu građana

  • 14
prag Foto: Unsplash

Čehoslovačka se razdvojila na Češku i Slovačku 1. januara 1993. godine, i tada svaka od ovih, sada nezavisnih zemalja, kreće da formira svoj put.

Zanimljivo je da je stara Jugoslavija za Čehe i Slovake nekada bila pojam slobode i progresa, a onda je početkom 1990-ih godina ta slika počela da se menja, kako se država sačinjena od šest republika - raspadala.

U međuvremenu, evropska država koju je među turistima ponajviše proslavio prelepi grad Prag, uspela je po BDP-u po glavi stanovnika da nadmaši dve jake ekonomije - Španiju i Italiju.

Ova mala, postkomunistička zemlja u poslednjih godinu dana beleži BDP per capita u iznosu od 38.120 međunarodnih dolara, što je izračunato na osnovu pariteta kupovne moći, a analizu je radio MMF.

U Italiji taj broj je 37.905 dolara, a u Španiji 36.086 dolara.

Ono što se, međutim, ne sme zanemariti je činjenica da su za ovu analizu uzeti podaci iz 2020, godine u kojoj su Španija i Italija izuzetno teško pogođene virusom korona.

Ipak, MMF ocenjuje da Češka može da zadrži vođstvo nad ovim zemljama i nakon krize. Prognoza je, takođe, da će Češka nastaviti svoj rast u narednim godinama, sve dok ne zauzme 25. mesto na svetskoj listi zemalja s najvećim BDP per capita.

Ako je verovati ocenama MMF-a, Češka bi do 2025. mogla da nadmaši Novi Zeland i Japan, gledano po ovom pokazatelju. Ipak, sve je i dalje neizvesno, budući da se Češka sada teško bori s rastom broja novoobolelih.

Video: Đerlek odgovorio šta koči donošenje novih mera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zagor

    14. novembar 2020 | 09:20

    Pojam je sto u Ceskoj nema lopina u pilitici kao na EX YU prosttorima, to je velika razlika.

  • Mery.Loo

    14. novembar 2020 | 09:41

    Češka je pre II sv. rata bila razvijena zemlja, pa su je rusi opustošili.

  • Lilwolf

    14. novembar 2020 | 09:46

    Kako to ??? pa mi mi smo ekonomski tigar

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>