• 0

SRBATOM donirao najsavremeniju opremu za brzo detektovanje virusa kovid-19

Trenutni kapacitet laboratorije je 300 uzoraka dnevno

  • 0
srbatom

Foto: Srbatom

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) donirao je Naučnom institutu za veterinarstvo "Novi Sad" opremu i materijale za brzu detekciju kovida-19.

SRBATOM je kao državni organ, u ime Republike Srbije, zatražio pomoć za opremanje laboratorija za PCR testiranje na virus korona od Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE), koja je prihvatila zahtev u cilju suzbijanja širenja virusa korona.

Primopredaja donacije, čija je ukupna vrednost oko 85.000 evra, realizovana je juče u Naučnom institutu za veterinarstvo "Novi Sad". Događaju su prisustvovali Branka Bežanov, članica Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici Grada Novog Sada, Slađan Velinov, direktor SRBATOM-a, dr Sava Lazić, direktor Naučnog instituta za veterinarstvo "Novi Sad", kao i dr Tamaš Petrović, šef Odeljenja za virusologiju Naučnog instituta za veterinarstvo "Novi Sad".

- Zahvaljujemo se SRBATOM-u što je prepoznao da Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad" može da doprinese brzoj dijagnostici virusa kovid-19. Među donacijom, koju smo dobili, nalazi se izuzetno vredna oprema, kao što je kabinet trećeg nivoa biosigurnosti koji omogućava rad sa najopasnijim uzročnicima bolesti, ali prevashodno za dijagnostiku virusa korona. Do sada je na Institutu ispitano oko 12.000 uzoraka, a sama oprema koju smo dobili je multifunkcionalna i pomoći će u dijagnostici virusa i bakterija opasnih zaraznih bolesti i kod domaćih životinja - naveo je dr Sava Lazić.

Slađan Velinov kaže da je SRBATOM početkom pandemije inicirao zahtev za donaciju u vidu opreme laboratorijama za PCR testiranje na kovid-19, od Međunarodne atomske agencije. Istakao je da su do sada opremljene već tri laboratorije sa najsavremenijom opremom koju Srbija do sada nije imala, a sve u cilju suzbijanja virusa korona.

Tamaš Petrović naveo je da donirana oprema omogućava podizanje kapaciteta Naučnog instituta za veterinarstvo "Novi Sad" za dijagnostiu/detekciju virusa SARS – CoV-2, što znači da je trenutni kapacitet laboratorije 300 uzoraka dnevno. Od opreme je stigao kabinet nivoa 2 i niova 3 biosigurnosti, pri čemu poslednji omogućava rad i sa visoko patogenim živim virusima.

Osim toga, stigao je REAL TIME PCR i propratna oprema za izvođenje testa, kao i reagensi i potrošni laboratorijski materijali. Doniran je i značajniji kontigent lične zaštitne opreme i opreme za uzorkovanje koji omogućava bezbedan rad u laboratoriji.

SRBATOM je, osim donacije Naučnom institutu za veterinarstvo "Novi Sad", opremu dodelio i Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" i Veterinarskom specijalističkom institutu "Kraljevo", a sve u cilju primene nuklearne tehnologije za brzo detektovanje korona virusa radi kontrolisanja rastućeg broja zaraženih.

Ukupna vrednost svih donacija iznosi više od 230.000 evra.

Video: Đerlek: Nećemo novim merama mnogo postići, ako se ne poštuju već donete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari