• 14
 ≫ 

"Moramo da proizvodimo struju, ali savesno. Javna preduzeća nisu carevine, treba bolje da rade"

 ≫ 

Ako budemo nastavili da proizvodimo struju samo sa termoelektranama na ugalj, plaćaćemo milijarde evra na to što imamo energiju iz izvora koji zagađuju životnu sredinu, upozorila je ministarska energetike

  • 14
Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović / Foto: Kabinet podpredsednice Vlade, Ministarstvo rudarstva i energetike/Zoran Petrović

Ministarka energetike Srbije, Zorana Mihajlović, govorila je jutros o planovima modernizacije energetskog sektora i potrebi da se električna energija proizvodi, a da se ne ugrožava životna sredina.

- Moramo da mislimo na supstituciju, odnosno šta da učinimo da proizvodimo struju, ali tako da ne zagađujemo životnu sredinu. Učinićemo sve da izgradimo više kapaciteta koji ne proizvode električnu energiju na ugalj, a to znači da moramo više da koristimo obnovljive izvore energije kao što su geotermalni, solarni ili energija iz biomase - rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je objasnila da je reč o novim izvorima energije, ali je naglasila i da je neophodno sprovesti dugo najavljivanu reformu javnih energetskih preduzeća, pre svih Srbijagasa i EPS-a.

- Ova preduzeća moraće mnogo efikasnije da rade, jer obavljaju delatnosti od opšteg društvenog interesa. U narednih pola godine moramo da konsolidujemo ova preduzeća tako da ona donose novac i državi i građanima - kaže ministarka energetike, i najavljuje izgradnju tri hidrocentrale na Drini kao konstruktivno rešenje u korišćenju "zelenih" energetskih resursa.

- Ako budemo nastavili da proizvodimo struju samo sa termoelektranama na ugalj, plaćaćemo milijarde evra na to što imamo energiju iz izvora koji zagađuju životnu sredinu - upozorila je ministarska energetike u Vladi Srbije.

Potpredsednica Vlade Srbije takođe je izjavila da "javna preduzeća nisu carevine, te da postoje da bi donosila profit državi i građanima Srbije".

- Neodrživo je ponašanje da se od javnih preduzeća prave carevine. Ona moraju da funskcionišu kao sistem i da donose profit državi i građanima, a ne da rade na granici poslovanja. Učiniću sve kao resorna ministarka da na upravljačke pozicije dođu kvalitetniji ljudi, jer ova preduzeća treba da proizvedu ne samo dovoljne količine struje i gasa, već da taj gas i struja budu dobrog kvaliteta - zaključila je ministarka.

Video: Potpisan ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sik

    14. novembar 2020 | 09:53

    Daš izjavu, i onda kao radiš nešto. Nije lako biti Ministar.

  • moka

    14. novembar 2020 | 11:17

    Ministarko sta bi sa rusenjem divljih naselj na Zlatiboru Kopaoniku , Zlataru da banje i ne pminjem , na Goliji na samom izvoru Studenice divlje naselje.Sta bi sa obecanjims da ce sva divlja lzgradnja biti zaustavljena.

  • Ateista

    14. novembar 2020 | 09:45

    Uspešna žena.Pre bavljenja politikom je prala ribu u Tuzli.Tako je ona izjavila.Pa bravo!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>