• 3

Kako okolina vidi nezaposlene mame? "One su lenje, ne doprinose društvu"

Sa ovakvim komentarima se susrela barem jedna mama koja ne radi, a šta je zapravo istina? I da li je "gorka"?

  • 3
domaćice

Foto: Pixabay

Da li znate da bi čak 90 odsto majki želelo da se vrati na posao jednog dana? Dobar deo njih bi želeo da radi po prvi put, ali istina je da nisu sve kulture i svetske regije jednako blagonaklone prema njima.

Naime, studija je pokazala da ljudi za nezaposlene mame (tzv. domaćice) najčešće kažu da su "lenje" i da "ne doprinose društvu". Ipak, zar rađanje dece nije doprinos, za mnoge čak, onaj najvažniji?

Sve u svemu, mame koje ne rade su u društvu okarakterisane kao "domaćice", u pogrdnom smislu, koje imaju sve vreme ovog sveta i svu slobodu, zato što "sede kod kuće". Njihovu brigu oko dece i kuće, malo ko računa.

S druge strane, ovde je najpre reč o mamama koje su nekada radile, ali sada nisu u mogućnosti, a pandemija je dodatno "poremetila" situaciju. Žene su masovno morale da daju otkaz tokom krize, jer nije imao ko da im čuva decu, a škole i obdaništa nisu radili.

Takođe, tu su i one mame koje rode dvoje ili troje, maltene zaredom. To znači da u kontinuitetu ne rade nekoliko godina.

Stručnjaci su razgovarali sa nezaposlenim majkama i došli do nekih, možda iznenađujućih zaključaka. Kao prednost ovakvog načina života navodi se to što imaju više vremena za decu, deca ispoljavaju manje stresa i agresije, u nekim delovima sveta imaju "društveno odobrenje" da ne rade, jer su majke.

Mane su to što nezaposlene majke uglavnom imaju želju da se (jednog dana) vrate na posao, imaju izraženije nivoe tuge i anksioznosti, socijalna izolacija - vreme provedeno isključivo sa decom.

S druge strane, rezultati istraživačkog centra Pew pokazuju da oko 60 odsto Amerikanaca smatra da je za dete bolje da barem jedan roditelj ne radi, tj. da bude kod kuće, a to su uglavnom žene. One se o tome često "dogovore" s muževima, i mimo svoje volje.

Mame češće uzimaju bolovanje kako bi brinule o deci

Foto: Shutterstock

Na primer, 1967. godine čak 49 odsto žena je funkcionisalo po tom principu: majke su ostajale kod kuće s decom, a muž je radio, i njegova plata je uglavnom bila dovoljna za život porodice. Ali, studija svakako pokazuje da broj majki koje ne rade - raste.

Takođe je primetno da su u društvu više "ugrožene" žene koje rade od kuće, barem je tako bilo do pandemije. Rezultati iz 2019. govore da je prošle godine 71% mama išlo na posao, a 29% ih je radilo od kuće.

Ono što mame danas često govore, a što beleže brojne ankete, jeste da "žele da se vrate na posao i zarađuju, ali se boje da ne mogu da se vrate u poslovni ritam od 9 do 17 sati, sa svim porodičnim obavezama koje imaju".

Istraživanja pokazuju i da se 42 odsto majki koje ne rade - oseća iscrpljeno, u poređenju sa 36 procenata majki koje rade. Osim toga, kada su pitali nezaposlene majke da li su se smejale prethodnog dana - odgovor je potvrdio 81 procenat njih, naspram 86 odsto zaposlenih mama.

Pišite nam u komentarima kakva su vaša iskustva.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke