• 3

Ponovo pomeren rok: Britanci imaju još 10 godina da kupe novog benzinca?

Na istoj listi su i dizelaši, dok bi hibridi mogli biti "povlašćeni" do 2035. godine

  • 3
vožnja, automobil, zima

Foto: Pixabay

Premijer Velike Britanije, Boris Džonson, rešio je da ponovo pomeri rok do kada će Britanci moći da kupuju nova vozila na benzinski i dizel pogon. Prvo je bilo reči o zabrani koja kreće 2040. godine, međutim...

Onda je rok pomeren za 2035, a sada je plan da se naciji zabrani kupovina novih benzinaca i dizelaša od 2030. godine, što znači da tamošnji kupci imaju još deceniju "fore" da ih kupe.

Potreba za ovom zabranom proističe iz činjenice da je planeta previše zagađena, te su napori usmereni na smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte. 

Kako piše FT, pozivajući se na neimenovane izvore iz auto-industrije i vlade Velike Britanije, Džonson sada namerava da, u govoru o ekološkoj politici koji treba da održi sledeće nedelje, taj rok zvanično ponovo pomeri. I BBC je objavio slične informacije, ali nije navodio izvore.

FT je naveo da se ne očekuje da će se novi rok odnositi na hibridne automobile koji imaju mešoviti pogon - električni i na fosilna goriva, te da bi oni mogli da se prodaju do 2035. godine.

Podaci iz auto-industrije govore da su vozila na benzinski i dizel pogon u 2020. imala udeo od 73,6 posto u ukupnoj prodaji novih automobila, dok su potpuno elektična vozila, koja su obično skuplja, imala udeo od samo 5,5% prodaje. Ostatak prodaje su činila hibridna vozila različitih tipova.

električni auto

Foto: Pixabay

Na sajtu vlade zemlje istaknuta se vozila koja se preporučuju za kupovinu (brendovi i modeli), kao i uslovi za grant, odnosno bespovratna finansijska sredstva. Maksimalni grant za kupovinu automobila je 3.000 funti.

Da bi ispunjavali uslove za grant, automobili moraju koštati manje od 50.000 funti. Ovo je preporučena maloprodajna cena, i uključuje PDV i naknade za dostavu.

I ostale zemlje sveta prate ovaj trend, a među njima je i Nemačka. Ta zemlja izdvaja hiljade evra subvencija za električna vozila, ali 0 za benzince i dizelaše.

Treba pomenuti da je ova tema aktuelna i u SrbijiNaši građani najviše traže hibride, sa stimulacijom od 2. 500 evraNaša zemlja je zauzela stav da će zabraniti uvoz najlošijih automobila koji stižu na naše tržište.

Video: Vredeli su milione, a sada ih s otpada možete pokupiti po nikad boljim cenama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • todor

    14. novembar 2020 | 17:56

    Kakva je to demokratija kad ti nekome nesto branis da kupis?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>