• 0

Nemačka će u privredu od Nove godine upumpati još 22 milijarde: Firmama mesečno i po 200.000 evra

, Telegraf Biznis

U sklopu novog paketa pomoći firme mogu dobiti do 200.000 evra mesečno da bi plaćale fiksne troškove poput najma, a samostalni preduzetnici mogu dobiti do 5.000 evra

  • 0
Novac, pare, evri

FOTO: Pixabay

Nemačka očekuje da će od januara do juna sledeće godine isplatiti do 22 milijarde evra finansijske pomoći firmama i samozaposlenima zbog pandemije korona virusa.

Nemački paket pomoći u novembru za nadoknadu firmama koje su pogodile restriktivne mere iznosiće 14 milijardi evra, otkrio je izvor upoznat s temom. Vlada je prvobitno očekivala da će platiti 10 milijardi evra.

Veće ekonomskih savetnika nemačke vlade očekuje da će se nemačka ekonomija smanjiti manje nego što se isprva očekivalo zahvaljujući uspešnijem letu, ali drugi talas korona virusa dodatno je poremetio očekivani rast za 2021. godinu, preneo je Seebiz.

U sklopu novog paketa pomoći firme mogu dobiti do 200.000 evra mesečno da bi plaćale fiksne troškove poput najma, a samostalni preduzetnici mogu dobiti do 5.000 evra.

Nemačka ima dovoljno fiskalne moći za dodatnu finansijsku pomoć ako to bude potrebno, rekao je u četvrtak nemački ministar finansija Olaf Šolc.

Nemačka planira da se ove i iduće godine zaduži za 300 milijardi evra, ali mora pažljivo da razmotri koje mere imaju smisla, dodao je on.

Think-tank Bruegel iz Brisela procenjuje da je Nemačka firmama i građanima u obliku nepovratnih sredstava dala oko 8,3 posto svog BDP-a, nešto manje od SAD, koje su dale oko 9,1 posto.

Video: Protest u Berlinu protiv Merkelove: Policija rasterala 18.000 Nemaca

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke