• 12

Dobre prognoze za Srbiju, beležimo najmanji pad u Evropi: U Hrvatskoj BDP "tone"

, Telegraf Biznis

Pad BDP u Srbiji ove godine samo 2 odsto

  • 12
SRBIJA BDP EVROPA grafikon rasta, porast, napredak ekonomija, biznis

Foto-ilustracija: Pixabay, beo-city.com, Telegraf

Najmanje stope pada BDP-a, samo dva posto, u ovoj godini prognoziraju se samo za Srbiju i Litvaniju, navodi Bečki institut za međunarodne ekonomske studije (WIIW) u izveštaju, u kojima daje pregled udara korona krize na tranzicijske ekonomije i šanse za oporavak.

Prema očekivanoj dinamici oporavka, Bečki institut prognozira rast BDP-a u narednoj godini za Srbiju od 4,5 posto.

Prema prognozama Instituta iz Beča, BDP Hrvatske će u ovoj godini "potonuti" 9,4 posto, što je više nego i u jednoj drugoj tranzicijskoj zemlji, navodi portal Indeks.hr.

Donekle sličan pad, devet posto, u Beču prognoziraju samo još Crnoj Gori, dok će ponor u koji je korona kriza gurnula ostale tranzicijske ekonomije ipak biti nešto manji.

Korona kriza je posebno teško pogodila zemlje koje zavise o turizmu.

Na primer, u slučaju Slovenije, čiju je ekonomiju korona kriza takođe bacila na koljena, pad BDP-a u ovoj godini iznosiće, prognoziraju u Beckom institutu, 6,7 posto, a u Mađarskoj 6,5 posto.

Najmanju stopu pada BDP-a, samo dva posto, stručnjaci Bečkog instituta u ovoj godini prognoziraju samo Srbiji i Litvaniji.

Stvari bi trebalo radikalno da se preokrenu u sledećoj godini. S prognoziranom stopom rasta BDP-a od pet posto, Hrvatska bi trebalo da zauzme sam vrh lestvice tranzicijskih zemalja po brzini oporavka od korona udara. Istu stopu rasta u Beču prognoziraju i Crnoj Gori.

Ostale zemlje regije oporavljaće se nešto sporijom dinamikom, pa bi tako Slovenija i Srbija trebalo da ostvare rast BDP-a od 4.5 posto, a Madarska od tri posto.

Najmanju stopu rasta privredne aktivnosti među zemljama srednje i jugoistočne Evrope u 2021. godini trebalo bi, prema tim prognozama, da ima Bugarska, samo 1,7 posto.

Video: Hrvatska nema ni grama a Srbija je krcata metalom zbog koga se i dalje vode bitke

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    Ovo nas zezaju

  • Sale71

    Što nam je onda registracija vozila najskuplja na svetu?

  • Dušan

    Zašto je uvek bitna Hrvatska ? Jednostavno me oni ne zanimaju, pa ne vidim poentu poređenja. Šta ćemo postati kada ih jednog dana dostignemo. Možda samo ista beda kao i oni. Manite se više te retorike.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke