• 24

Direktor koji beži od Zorane Mihajlović pored osnovne, ima još jednu platu od 5.000 evra

"Nijedan direktor preduzeća nije iznad države koja ga je osnovala, pa ni direktor "Transportgasa""

  • 24
Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović / Foto: Kabinet podpredsednice Vlade, Ministarstvo rudarstva i energetike/Zoran Petrović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da postoji veliki trud pojedinaca da se od Ministarstva sakrije poslovanje preduzeća “Transportgas“, budući da se direktor tog preduzeća Stevan Dukić ni danas nije pojavio na sastanku u Vladi Srbije, na koji je bio javno pozvan.

- Žao mi je što se direktor "Transportgasa" nije pojavio ni na jednom sastanku na koji je bio pozvan jer je to bila prilika da se razjasne mnoge stvari u vezi s poslovanjem ovog preduzeća - navela je Mihajlović u saopštenju.

Između ostalog, dodala je, "Transportgas'', kao ćerka firma "Srbijagasa", nije uskladio svoje poslovanje sa Zakonom o javnim preduzećima, niti je izvršio izbor direktora u skladu sa tim zakonom.

- To znači i da direktor preduzeća Stevan Dukić potpisuje akte "Transportgasa" iako nije izabran u skladu sa zakonskom procedurom, što samim tim postavlja pitanje validnosti svih akata koje je kao direktor potpisao - kaže Mihajlović.

Kaže da možda Dukić misli da nedolaskom na sastanak može još neko vreme da sačuva svoju poziciju i da izbegne odgovore na pitanja o poslovanju ove firme.

- Ali, bez obzira na nepoštovanje Vlade i Ministarstva koje je pokazao, nijedan direktor preduzeća nije iznad države koja ga je osnovala, pa ni direktor "Transportgasa" - kaže Mihajlović.

Ona upozorava i da direktori državnih preduzeća za svoj rad odgovaraju isključivo Vladi Srbije, a ne onima kojima misle da duguju svoje imenovanje.

- Ovde je upravo to izgleda slučaj, da direktor "Transportgasa" ima zabranu od direktora "Srbijagasa" da se pojavi na sastancima u Vladi. Ali, onda građani treba da znaju da postoji cena njegovog ćutanja i neodazivanja na pozive iz Vlade i resornog ministarstva. Pored plate koju prima kao direktor "Transportgasa", firme koja je, podsećam, državna, a ne privatna, i koja je nekoliko puta veća od prosečne plate koju primaju stotine hiljada vrednih muškaraca i žena zaposlenih u Srbiji, on prima i još jednu platu veću od 5.000 evra u još jednoj ćerki kompaniji "Srbijagasa"", navela je Mihajlović.

Ističe da je reč o firmi "Gastrans", koja je investitor za izgradnju deonice gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju, a koju je osnovalo preduzeće "Saut strim Serbija", osnovano u Švajcarskoj, u kojem je 51 odsto kapitala vlasništvo ruskog "Gasproma", a 49 odsto "Srbijagasa".

Napominje da je "Gastrans" osnovan kako bi se realizovao strateški važan projekat, zajednički projekat Srbije i Rusije, izgradnja deonice "Turskog toka" kroz Srbiju, od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom.

Ističe da Srbiji nisu potrebni direktori koji rade samo u sopstvenom interesu, jer obavljaju posao od državnog značaja, i za svoj rad treba da odgovaraju Vladi Srbije i građanima Srbije, a ne pojedincima koji ih kontrolišu.

- Pogubno je kad na čelu državnog preduzeća imate direktora koji je ucenjen ili kupljen direktorskim pozicijama i apanažama koje se mere hiljadama evra, kao što je slučaj sa direktorom "Transportgasa", koji štiti privatne interese direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića, umesto da radi u interesu države i građana - kaže Mihajlović.

Video: Mihajlovićeva udaljila Bajatovića sa sastanka

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xxxl

    U ovim javnim preduzecima mnogo se drpa namestaju jedni druge i svima lepo. A i Zorani nije lose.

  • Sindja

    Pa kako da dodje na sastanak kad toliko radi ? Koliko ih je sa vise odgovornih funkcija ja mislim da oni imaju neke super moci . Mozda ih treba nagraditi sa jos nekim radnim mestom . Deca nam svakako odose sa kartom u jednom pravcu . Osudjeni smo i tu vise povratka i spasa nema , nazalost .

  • Slobodan Milanović

    Jednostavna stvar privedu ga kao kod Putina vi mu ministarka date hemisku olovku i stvar rešena u protivnom koliko se već tražite bonim se da je vaš autoritet na minimumu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke