• 7

Čovek u Srbiji koji ne može da dobije otkaz, a ni da se zaposli: Išao po šalterima, nije uspeo

Postoji nekoliko situacija kada radnik u Srbiji jednostavno ne može da dobije papir da više nije radnik određene firme

  • 7
Čovek dokument papir otkaz Foto: Shutterstock

Ugovori, radni odnosi, prava radnika i pojam otkaza, su teme od kojih bežimo što zbog nepoznavanja pravila, što zbog toga što su one očigledno još tabu.

Navikli smo na to da radnici pristaju na mnoge ustupke, na svoju štetu samo zarad redovne plate. Posledica toga je da, kako smo saznali, 60.000 ljudi radi na crno.

Dešava se zato da kasnije, kada treba da se veže radni staž, ili planira penzija, teško hvatamo kraj s krajem. Verovali ili ne, problem je i ako ne možete da date otkaz. A to je na svojoj koži prethodnih nedelja osetio jedan naš sugrađanin. On je imao dodatni problem, određeni period nije plaćao porez na zaradu iz inostranstva. Rešio je da to izmiri, i otišao je kod knjigovođe po savet kako da se registruje, koliki porez da računa...Tada saznaje, da je on zapravo još radnik.

- Nije jednostavno, ali je istina, i ne dešava se retko. Konkretno, desilo se da ovog mog klijenta prethodni poslodavac nikada nije odajvio jer je u pitanju fantomska firma, direktor je u bekstvu - kaže za naš portal Aleksander Segeti, knjigovođa u Beogradu.

Prema njegovim rečima, takvih primera ima dosta u Srbiji, a slično je i kada su komplikovani slučajevi stečajeva, pa se još neki repovi vuku.

- I sada sam ja tom čoveku pogrešno obračunao porez u prijavio, a on uopšte nije bio obavešten da je zaposlen. Kada smo to shvatili, morao je da ide po državnim institucijama i da se raspituje: "Izvinite, a koji je tačno moj status u vezi radnog odnosa" - priča nam Segedi.

On se požalio i pravnicima, koji su ga uveravali, da pravno, čovek može da da otkaz.

- Morao sam da im kažem da idemo ruku pod ruku, redom, i da vidimo kako (ne) može da otkaz  - kaže on.

Kako objašnjava dalje, "ne može elektronski, jer niste direktor koji može da pristupi e-sertifikatu na elektronskom portalu".

- Ok, to je u redu. Hajmo onda papirno. Oni nam kažu nema potpisa direktora na otkazu. Ne može. I to je začarani krug - priča nam Segedi, koji ukazuje da je problem što takvi pojedinci ne mogu na jednom mestu da saznaju svoj status, a kamoli koliki porez treba da plate.

Da li ste vi imali sličnih iskustava? Pišite nam u komentarima

Video: Kako da (ne) dobijete otkaz

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mozda nije ni ziv

    16. novembar 2020 | 14:06

    Kad je vec tu, nek provjeri jel ziv. Danas je sve moguce.ahaha

  • Kkk

    16. novembar 2020 | 12:55

    ZELIM DA MI NEKO OD PRAVNIKA OBJASNI UGOVOR TZV. " P P" , I DOKTORKA RADI VEC 5 GOD. DALI JE TO PO ZAKONU ILI NE?? PO UGOVORU NEMA PRAVO NI NA BOLOVANJE , NI NA GOD. ODMOR !!!DZ. KOSTOLAC!!!

  • hogar

    16. novembar 2020 | 13:55

    ono sto nema i nemoze nigde u svetu moze u ovoj cirkus drzavi...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>