• 12

Plata u Sloveniji skliznula na 1.169 evra

Bruto plate su najviše pale u sekotru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom

  • 12
foto Pixabay

foto Pixabay

Prosečna neto plata u Sloveniji iznosila je u septembru 1.169 evra, a bruto zarada 1.799 evra.

Iznosi septembarske bruto i neto plate nominalno su manji za 0,1 posto u odnosu na avgust a realno manji za 0,3 procenta, saopštio je danas Zavod za statistiku, prenosi agencija STA.

Zarade u privatnom sektoru su, prema najnovijim pokazateljima pale za 1,3 posto u odnosu na avgust, dok su plate u javnom sektoru porasle za 0,3 odsto. Najvišu prosečnu bruto zaradu imali su zaposlenni u finansijskom i sektoru osiguranja, u iznosu od 2.533 evra.

Istovremeno, bruto plate su najviše pale u sekotru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom, za 9,0 procenata, uglavnom zbog manjih vanrednih isplata u septembru.

Najveći rast zarada, od 2,9 posto, zabeležen je uobrazovanju. U periodu januar-septembar 2020, prosečna mesečna plata u Sloveniji je nominalno porasla za 5,5 procenata na godišnjem nivou, a realno za 5,3 posto..

U većini delatnosti, a pre svega u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, zarade su zabelžile rast od 12,9 procenata, dok su u ugostiteljstvu opale za 1,9 odsto.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majkl Džondar

    Što se uređenosti tiče i ekonomije svaka im čast. Živim u Sloveniji nažalost i ovde sve super funkcioniše. Što se tog dela tiče, mislim da je jedna od lepših zemalja za život. Sa druge strane kod njih nije na delu fizička distanca, već socijalna i to oduvek, nevezano za koronu. Ne druže se ljudi, gradovi često mogu da budu prazni. Ponavljam, dok je sve bilo normalno. Sad je tek ludilo. Mi kad bismo došli do 1000 evra prosečne plate. Ne bi bilo boljeg mesta za život. Ali ne vidim da se to desi bez da i sve ostalo proporcionalno poskupi.

  • zeljko

    2040 god.i njih stizemo...

  • Миле

    Како кажу ми смо водећа економија у окружењу и имамо највећи раст у време када сви бележе пад, тако да од следеће цодине са повећањима која су најављена прешишаћемо Словенију....ја верујем нашем преЦеднику и осећам бољитак готово свакодневно...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke