• 25

Šta da radite ako imate novčanicu od 500 evra, da li se povlači? Oglasila se i Narodna banka Srbije

U opticaju su istovremeno dve serije novčanica evra

  • 25
novac, pare 500 evra Foto: Pixabay

Narodna banka Srbije saopštila je da se novčanica apoena 500 evra ne povlači iz opticaja i da građani nemaju nikakvih razloga za brigu u pogledu njenog posedovanja i korišćenja.

Ova novčanica se može koristiti za sve legalne transakcije, uključujući menjačke poslove, polaganje na štednju u bankama, i korišćenje za dozvoljena plaćanja u zemlji i u inostranstvu, navodi se u saopštenju.

Ne postoji nikakva najava Evropske centralne banke da bi ova novčanica mogla da bude povučena iz opticaja, ističe NBS.

Dodaje da je novčanica apoena 500 evra zakonito sredstvo plaćanja u zemljama Evropske monetarne unije, baš kao i svi drugi apoeni novčanica evra, serije A.

Dakle, u opticaju su istovremeno dve serije novčanica evra.

Pored stare serije A, u okviru koje se nalazi sedam različitih apoena, i to, apoeni pet, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 evra, u opticaju su i novčanice evra serije B, puštane u opticaj sukcesivno od 2013. do 2019. godine, koja se sastoji od šest apoena, budući da ne sadrži apoen od 500 evra.

Evropska centralna banka prestala da štampa ovaj apoen u pomenutoj seriji B jer je primećeno da je novčanica od 500 evra iz serije A često korišćena u nezakonitim transakcijama.

Iz NBS preporučuju građanima da zbog svoje sigurnosti, a u smislu pojave falsifikata, menjačke poslove obavljaju u bankama i kod ovlašćenih menjača.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sale sa salajke

    16. novembar 2020 | 19:32

    Nisam znao ni da postoji. Je l' sa 500 dinara sve u redu?

  • Nesa

    16. novembar 2020 | 18:38

    Dajte sliku da vidimo kako to izgleda,ipak je ovo Srbija

  • Bahata

    16. novembar 2020 | 18:34

    Ja da imam 500 eu,totalno bi se bahatila i rasipala sa tim novcem.Kupila bih nam prvo hranu za kucu,za decu obucu odecu sve sto im treba.Poplacala obaveze racune,i ovaj mesec bi ziveli nasmejani i bez stresa da razmisljamo sta i kako platiti.A posto nemam,hvala vam sto ste mi bar par minuta ovim clankom,dali mogucnost da mastam.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>