• 1

Do 300 evra košta lažni test na koronu: Taj biznis "cveta" na crnom tržištu, najviše u ove 3 zemlje

Uhvaćeni se terete za falsifikovanje i prevaru

  • 1
Test koronavirus, laboratorija testovi Foto: Tanjug/AP

Broj novoobolelih od kovida-19 raste ovih dana, a čak i onda kada je situacija bila "mirnija", cvetao je "biznis" prodaje lažnih testova na kovid-19, koji naravno pokazuju negativan rezultat.

Ljudi su kupovali ove lažnjake kako bi mogli nesmetano da putuju, budući da je u nekom momentu gotovo svaka zemlja zahtevala negativan PCR test. Brojni turisti su želeli da zaobiđu procedure, pa su masovno kupovali falsifikovane rezultate testova na crnom tržištu.

O tome pišu svi svetski mediji, uključujući Vašington post i BBC. Naime, ova ilegalna praksa se pojavila širom sveta, ali je posebno dominantna u Brazilu, Francuskoj i Velikoj Britaniji, piše Vašington post.

Nadležni organi iz Francuske su prošle nedelje raskrinkali grupu falsifikatora, koja je na aerodromu Šarl de Gol prodavala ove lažnjake, a agencija AP dalje prenosi da ih je grupa naplaćivala od 150 do 300 evra. Kako se dalje navodi, grupu čini 7 muškaraca i jedna žena.

Oni se terete za falsifikovanje i prevaru.

Ove lažne potvrde su, navodno, čuvane na mobilnim telefonima i imale su logo jedne medicinske laboratorije iz glavnog grada Francuske. Ali, taj slučaj svakako nije usamljen. Policija je i u Brazilu uhvatila četvoricu domaćih putnika s negativnim lažnim testovima, koji su planirali da otputuju na ostrvo Fernando de Noronja.

Ista praksa je zaživela i u Velikoj Britaniji. Tamošnji list je pisao kako je razgovarao s jednom osobom koja je prijatelju prepravila rezultat testa u negativan, kako bi on taj test koristio za međunarodna putovanja. Jednom putniku je čak turistički agent ponudio lažnu potvrdu.

Video: U Nišu je proizveden prvi srpski test na novi korona virus

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>