• 0
 ≫ 

Tesla se pridružuje najznačajnijem indeksu na berzi: Mask je sada 3. najbogatiji čovek na svetu

 ≫ 

Kompanija za e-vozila ulazi u redove indeksa S&P 500 u decembru

  • 0
Elon Musk, Ilon Mask, Tesla Gigafactory

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask, osnivač kompanija Tesla i SpaceX, za razliku od mnogih drugih, može da kaže da mu je ova godina bila i više nego uspešna.

Poslednjih meseci on ređa poslovne uspehe, gradi Gigafabriku nadomak Berlina, a konačno je ostvario i dugogodišnji san - da se njegova kompanija za e-vozila "probije" do najznačajnijeg indeksa na Njujorškoj berzi, a to je S&P 500.

Da bi se kvalifikovala za ulazak u indeksnu korpu S&P 500, kompanija mora da ima sedište u SAD, da kapitalizuje na tržištu najmanje 8,2 milijarde dolara, da bude visoko likvidna i da najmanje 50 posto njenih akcija bude dostupno javnosti na tržištu kapitala.

Maskovo bogatstvo je, osim toga, poraslo za 15 milijardi dolara, na čak 90 mlrd dolara. Ove godine, Mask je poslao i četiri astronauta u kosmos, i uspešno ih vratio na Zemlju, pri čemu je kompanija SpaceX na taj način postigla ogroman uspeh, kao prva privatna kompanija koja je to učinila.

Osnivač ovih uspešnih divova se ujedno "popeo" na 3. mesto liste najbogatijih ljudi, a do skoro je bio na petom mestu.

Video: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>