• 13

U Srbiju došlo 10.000 stranih radnika, najviše iz Kine, Rusije, Turske i Italije

"Ne postoje zvanični ni relevantni podaci o tome koliko građana Srbije odlazi na rad u inostranstvo"

 • 13
Tomislav Momirović, gradilište pruga deonica Stara Pazova Novi Sad

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Osnovni cilj strateških dokumenata u oblasti ekonomskih migracija je usporavanje odlaska naših građana na rad u inostranstvo, kao i podsticanje povratka stručnjaka iz dijaspore u Srbiju, istakla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Ona je na video konferenciji "E:Integrate - povratak i (re)integracije: izazovi tokom kovid-19 pandemije", organizovanoj u sklopu projekta Migracije za razvoj, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju - GIZ, podsetila da je u februaru ove godine usvojena Strategija za ekonomske migracije za period 2021-2027. godine.

Pojasnila je da je cilj tog strateškog dokumenta da stvori društveni i privredni ambijent za usporavanje odlaska radno sposobnog stanovništva, ojača veze sa dijasporom i podstiče povratne migracije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada, fokus današnje konferencije bio je na objedinjavanju povratka i reintegracije, sa jedne strane, i izazovima prouzrokovanim pandemijom kovid-19, s druge strane.

Kisić Tepavčevićeva je rekla da ne postoje zvanični ni relevantni podaci o tome koliko građana Srbije odlazi na rad u inostranstvo, kao ni podaci o njihovom polu, stručnosti, godinama...

Prema podacima licenciranih agencija, od januara do novembra ove godine se njihovim posredstvom u inostranstvu zaposlilo oko 1.000 državljana Srbije.

To je znatno manje u odnosu na prethodne godine, kada se u proseku godišnje preko tih agencija zapošljavalo oko 6.500 naših građana.

U istom periodu posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje, oko 1.500 naših građana se zaposlilo u inostranstvu, pre svega u Sloveniji i Nemačkoj.

Kada je reč o zapošljavanju stranaca u Srbiji, ministarka je navela da je 2020. godine izdato više od 10.000 dozvola za rad stranim državljanima, a od decembra 2014. godine, kada je stupio na snagu Zakon o zapošljavanju stranaca, oko 55.000 dozvola, najviše radnicima iz Kine, Rusije, Turske i Italije.

Zamenica ambasadora Nemačke u Srbiji Dorotea Gizelman istakla je da istraživanja pokazuju da 71 odsto mladih sa Zapadnog Balkana napušta svoje zemlje jer nemaju jasnu perspektivu da nađu posao a neki kao razlog navode i nedostatak mogućosti za dalje obrazovanje.

Ona je, kako je saopšteno iz GIZ-a, ukazala da je Nemačka blizak partner Srbiji i da je podržava na putu ka Evropskoj uniji.

Direktorka GIZ Srbija Danijela Funke je kao kao veoma važno naglasila, da je pored saradnje s državnim insitucijama, uspostavljena saradnja i sa oko 40 nevladinih organizacija u Srbiji koje imaju kapacitete da rade sa populacijom povratnika.

Video: Zbogom pameti

(Telegaf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Lejla

  A primate li neradnike...

  0
  0

  Podelite komentar

 • Johan

  To sto dolaze u Srbiju mogu samo ds krafu po Srbiji inace drugo nista sto cete videti vrlo bezo

  0
  1

  Podelite komentar

 • nikolas

  SRBI ODLAZE I TRAZE BOLJI POSAO I VECE PLATE A I SVICERI ODLAZE I IMA IH MILION U INOSTRANSTVU !!! OVDE CE DOCI RADO INDIJCI DA RADE JER TAMO RADE MNOGI TESKE FIZICKE POSLOVE ZA DNEVNICU OD 2 DOLARA I MALO PIRINCA I PAR KOMADA MESA!!! U SVETU 3 MILIJARDE LJUDI GLADUJE !!!

  1
  1

  Podelite komentar

Google preporuke