• 3
 ≫ 

Kina "agresivno" testira hranu iz uvoza: Tvrde da je virus potekao iz inostranstva, a ne iz Vuhana?

 ≫ 

Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da ni hrana ni ambalaža nisu poznati kao putevi transmisije virusa korona

  • 3
losos

Losos / Foto: Pixabay

Zemlje koje su najveći proizvođači hrane na svetu sve više su frustrirane zbog kineske kontrole uvezenih proizvoda. One su pozvale Kinu da prestane sa agresivnim testiranjem na korona virus, za koje mnogi tvrde da je jednako trgovinskim sankcijama.

Kineske vlasti tvrde da su detektovale kovid-19 na pakovanju proizvoda iz 20 zemalja, uključujući svinjetinu iz Nemačke, govedinu iz Brazila i ribu iz Indije. Strani zvaničnici, međutim, navode da su ove optužbe neosnovane i da štete reputaciji uvezene hrane bez razloga.

Na sastanku Svetske trgovinske organizacije (STO), koji je održan 5. i 6. novembra, Kanada je kinesko testiranje uvezene hrane i njihovu zabranu nazvala "neopravdanim trgovinskim sankcijama" i pozvala vlasti u zemlji da obustave ovu praksu.

Kanada tvrdi da Kina nije pružila naučno opravdanje za ove mere, a podržale su je Australija, Brazil, Meksiko, Velika Britanija i SAD.

Vašington je u utorak saopštio da je od Kine i pred STO zatražio da obezbedi da mere koje preduzima na odgovarajući način procene stvarne rizike, posebno kada neopravdano ograničavaju trgovinu.

Američko ministarstvo poljoprivrede je navelo da nedavne kineske restrikcije na uvezenu hranu zbog kovida-19 - nisu utemeljene na naučnim činjenicama i da ugrožavaju trgovinu. Međutim, Kina je od tada samo pojačala testiranje uvezene hrane.

Global tajms, tabloid koji podržava vladajuća Komunistička partija, ove nedelje je sugerisao da prisustvo korona virusa na uvezenoj hrani povećava mogućnost da je virus možda potekao iz inostranstva, a ne iz Vuhana kao što se misli.

Kina je sa testiranjem ohlađene i zamrznute uvezene hrane na korona virus počela u junu, nakon izbijanja klastera zaraze među radnicima na pijaci u prestonici. Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da ni hrana ni ambalaža nisu poznati kao putevi transmisije virusa.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👁

    18. novembar 2020 | 08:23

    Ma da...

  • DRagutin

    19. novembar 2020 | 07:36

    Kakvo licemerno ponašanje "oštećenih država " a znaju da uvode sankcije Kini itd... I sada kada ona lupi malo po guzi oni odmah kmeče!

  • .

    18. novembar 2020 | 10:10

    Mesozderi ispastate zbog neduznih zivotinja....!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>