• 1

Apel poslodavcima: Povećan broj povreda na radu, ovo se najčešće dešava na gradilištima

Dužnost zaposlenih je da poštuju mere, da koriste sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu, naročito zaštitne opasače za rad na visini i da se pridržavaju propisanih procedura

 • 1
Radnik, šlem, gradilište

Foto: Shutterstock

Povodom povreda na radu na gradilištima, posebno povodom padova sa visine koji su se desili poslednjih dana, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja apeluje na poslodavce da primenjuju mere bezbednosti i zdravlja na radu, da zaposlenima obezbede korišćenje sredstva i opreme za ličnu zaštitu na radu i da obezbede svakodnevnu kontrolu primene mera.

Dužnost zaposlenih je da poštuju mere, da koriste sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu, naročito zaštitne opasače za rad na visini i da se pridržavaju propisanih procedura.

Najčešći uzroci povređivanja u građevinarstvu su nebezbedan rad na visini i na nepropisno montiranim skelama; nekorišćenje propisanih sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu, a prvenstveno rad bez zaštitnog šlema i zaštitnog opasača; rad u nepropisno obezbeđenim iskopima; neprimenjivanje osnovnih načela organizacije izvođenja radova.

Već godinama unazad najčešći uzrok povreda na radu je pad sa visine, a analizom uzroka zbog kojih je došlo do povrede, Ministarstvo je utvrdilo da bi povreda na radu bilo neuporedivo manje da su zaposleni koristili sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Rob

  18. novembar 2020 | 16:37

  Radimo ko crnci, nemamo ni pauzu normalnu za doručak, nemamo slobodne dane, radimo svaki dan po smenu i ipo poslodavac te gleda kao potrosni materijal, gleda dusu da ti uzme za tu platu koju ti baci, eto to je najveći razlog sto ljudi ginu

  0
  0

  Podelite komentar