• 0

Ovo ostrvo iz komšiluka je "korona-free": Kupuju kvadrat zemlje za 10 lipa i započinju biznis

Da li ste čuli za Lastovo? Udaljeno je nekoliko sati vožnje trajektom od Splita, i trenutno za njim vlada pomama

  • 0
Ostrvo Lastovo, Hrvatska

Lastovo / Foto: Pixabay

Mnogo toga se promenilo zbog pandemije kovida-19, pa bi tako i neka "napuštena ostrva" uskoro mogla biti naseljenija. Primer za to je hrvatsko Lastovo, za kojim dva meseca unazad raste interesovanje, posebno kada je reč o porodicama s decom.

Iako nam deluje da je virus "ušao" u sve pore društva i svaki kutak planete, Lastovo je još uvek "korona free" destinacija, a ove godine imaju i "baby boom", kao i odličnu turističku sezonu iza sebe, piše Poslovni dnevnik.

Kako navodi Tonći Ante Prizmić, porodice bi se sada rado preselile na ovo mesto, a ima i nekoliko preduzetnika koji bi želeli da započnu biznis baš na Lastovu. Ostrvo je, inače, udaljeno od Splita nekoliko sati vožnje trajektom. Zanimljivo je da crkva s ovog ostrva daje u zakup poljoprivredno zemljište za samo 10 lipa po m2.

Naravno, uslov je da boravite na Lastovu.

- Prvo me je zvala jedna porodica iz Imotskog i kaže mi čovek da su bili na Lastovu na odmoru. Kada su videli tu lepotu, rekli su mi da bi se rado preselili tu, s idejom da se bave poljoprivredom - kaže Prizmić, i dodaje:

"Rekao sam mu da je tačno sve što su čuli, pre svega za cenu zemljišta, i pitao sam ga zna li koliko smo daleko od kopna i kakve su nam linije. Kaže da zna sve, ali da su ipak ozbiljni u svojoj nameri".

Problem je jedino što je na ostrvu, zbog neraščišćenih imovinsko-pravnih odnosa, teško kupiti ili zakupiti kuću. A kuća, navodi Prizmić, ima mnogo.

- Ali, imaju oni rešenje i za to, kažu da bi za prvu ruku na zemlju stavili kontejner - kaže ovaj Hrvat.

Tako je bilo i s drugim ljudima koji su mu se javljali, mahom mladim porodicama koje žive na području Kaštela, Splita, Dubrovnika, pa čak i Zagreba. Usledilo je i nekoliko poziva onih koji bi se na crkvenom zemljištu bavili uzgojem lavande, eteričnih biljaka, ili bi proizvodili ulja, otvorili biljnu apoteku.

Video: Selo bez ljudi, vratili bi se da imaju gde

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke