• 1

Nemačke kompanije koje posluju u Srbiji zadržale optimizam, Mali najavio veće podsticaje za ulagače

Za 20 godina privredne saradnje Srbije i Nemačke, u našu zemlju je uloženo oko dve milijarde evra

  • 1
Siniša Mali, Tomas Šib

Siniša Mali i Tomas Šib / Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ministar finansija Srbije, Siniša Mali, sastao se sa ambasadorom Nemačke u Beogradu, Tomasom Šibom, a tema razgovora bila su zajednički projekti i ulaganja nemačkih kompanija u Srbiju, navodi Ministarstvo.

Saopšteno je da su razgovarali o sekciji Transbalkanskog koridora od Obrenovca do Bajine Bašte, projektu energetske efikasnosti u javnim objektima i obnovljim izvorima energije u sektoru grejanja i programu vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda u opštinama srednje veličine.

Sva tri izuzetno važna projekta za Srbiju predviđena su budžetom za 2021. godinu, a trenutno su u fazi pregovora. Mali i Šib su saglasni da ekonomija, nakon pandemije, treba da se transformiše tako da bude održiva, i da je zato važno ulagati u tzv. "zelenu ekonomiju".

Konstatovano je i da su deo takve ekonomije pomenuti zajednički projekti, koje Nemačka razvojna banka sprovodi sa Republikom Srbijom. Mali se zahvalio ambasadoru na podršci koju Nemačka pruža našoj zemlji, kako u vidu zajedničkih projekata, tako i u vidu ulaganja nemačkih kompanija.

On je rekao i da je Srbija apsolutno spremna da se prilagodi novim okolonostima, kako ulaganjem u održivu ekonomiju, tako i daljim ulaganjima u digitalizaciju. Šib kaže da su investitori iz Nemačke koji rade u Srbiji zadržali optimizam, kao i da niko od njih nije otkazao svoje investicije, već su neke eventualno pomerene.

Dodao je i da je ohrabrujuće što sve više nemačkih investitora dolazi u Srbiju. Mali je istakao da će se naredne godine u budžetu naći rekordna izdvajanja za kapitalne projekte što će uticati na privlačenje stranih investicija, kao i da će više novca biti izdvojeno za podsticaje stranim investitorima da dolaze u Srbiju.

Ambasador je naveo da je za 20 godina privredne saradnje Srbije i Nemačke, u Srbiju uloženo oko dve milijarde evra.

Video: Ovo su pravila igre Uzmi račun i pobedi:Stiglo skoro 140.000 koverata, prvo izvlačenje 21.novembra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>