• 5

Vakcine će koštati od tri do 60 dolara, a prognoza je da će se najviše tražiti "oksfordska"

Dok se zemlje u kojima se prave vakcine, i kompanije koje ih proizvode - i dalje "utrkuju" čija će vakcina biti efikasnija i bolja, svet čeka dan kada će virus korona biti deo prošlosti

  • 5
Koronavirus vakcina potražnja

Foto: Tanjug/AP

Nekoliko kompanija uključilo se u razvijanje vakcine protiv virusa korona, a u javnosti se širom sveta "raspravlja" o tome kome pokloniti poverenje: istoku ili zapadu. Da li stati iz vakcine koju proizvode Nemci u saradnji s Amerikancima, ili stati iza ruske, odnosno kineske vakcine?

Iako se ovih dana primarno polemiše o Biontekovoj (u saradnji s Fajzerom) vakcini, ona bi bila prilično skuplja od vakcine kompanije AstraZeneka, tzv. "oksfordske vakcine". Pretpostavka je da bi ova druga mogla biti dominantnija globalno, zbog verovatno najniže cene na tržištu - 3 do 4 dolara po dozi, a daje se u dve doze.

Kako dalje piše Glas Amerike, Biontekova vakcina bi koštala oko 16 dolara, i takođe se daje u dve doze, u roku od 28 dana. Mana ove vakcine nije njena efikasnost, budući da je dokazan visok stepen delotvornosti, već način čuvanja koji je zahtevan čak i za razvijene zemlje. Naime, mora se čuvati na minus 70 stepeni.

Tu je i Novaksova vakcina, čija bi jedna doza trebalo da košta 16 dolara. S druge strane, Modernina vakcina bi po jednoj dozi trebalo da košta između 50 i 60 dolara. Toliko koštaju i dve doze kineske vakcine kompanije "Sinovac", a ona je već u prodaji budući da je dobila dozvolu.

Očekivana cena vakcine "Džonson i Džonson" bi bila oko 10 eva po dozi, a ona je bazirana na genetički modifikovanom adenovirusnom vektoru, slično kao i ona koju pravi AstraZeneka. I na kraju dolazimo do čuvene ruske vakcine, Sputnjik V, koja bi trebalo da košta oko 10 dolara za dve doze.

Video: Vučić: Vakcine moraju da budu registrovane, tada će naša Agencija za lekove dati dozvolu za kupovinu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goga

    Naucili da nas peljese pa to ti je

  • zarko

    Ubacili su virus planski ako i jeste virus, isprepadali narod, i na kraju ce da nametnu vakcine.Zasto su toliko bitne i jesu li one cilj svega ovoga sto se radi godinu dana?

  • SBH

    Da se odma zna mi cemo je placat 60 dolara.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke