• 5

Vakcine će koštati od tri do 60 dolara, a prognoza je da će se najviše tražiti "oksfordska"

Dok se zemlje u kojima se prave vakcine, i kompanije koje ih proizvode - i dalje "utrkuju" čija će vakcina biti efikasnija i bolja, svet čeka dan kada će virus korona biti deo prošlosti

  • 5
Koronavirus vakcina potražnja Foto: Tanjug/AP

Nekoliko kompanija uključilo se u razvijanje vakcine protiv virusa korona, a u javnosti se širom sveta "raspravlja" o tome kome pokloniti poverenje: istoku ili zapadu. Da li stati iz vakcine koju proizvode Nemci u saradnji s Amerikancima, ili stati iza ruske, odnosno kineske vakcine?

Iako se ovih dana primarno polemiše o Biontekovoj (u saradnji s Fajzerom) vakcini, ona bi bila prilično skuplja od vakcine kompanije AstraZeneka, tzv. "oksfordske vakcine". Pretpostavka je da bi ova druga mogla biti dominantnija globalno, zbog verovatno najniže cene na tržištu - 3 do 4 dolara po dozi, a daje se u dve doze.

Kako dalje piše Glas Amerike, Biontekova vakcina bi koštala oko 16 dolara, i takođe se daje u dve doze, u roku od 28 dana. Mana ove vakcine nije njena efikasnost, budući da je dokazan visok stepen delotvornosti, već način čuvanja koji je zahtevan čak i za razvijene zemlje. Naime, mora se čuvati na minus 70 stepeni.

Tu je i Novaksova vakcina, čija bi jedna doza trebalo da košta 16 dolara. S druge strane, Modernina vakcina bi po jednoj dozi trebalo da košta između 50 i 60 dolara. Toliko koštaju i dve doze kineske vakcine kompanije "Sinovac", a ona je već u prodaji budući da je dobila dozvolu.

Očekivana cena vakcine "Džonson i Džonson" bi bila oko 10 eva po dozi, a ona je bazirana na genetički modifikovanom adenovirusnom vektoru, slično kao i ona koju pravi AstraZeneka. I na kraju dolazimo do čuvene ruske vakcine, Sputnjik V, koja bi trebalo da košta oko 10 dolara za dve doze.

Video: Vučić: Vakcine moraju da budu registrovane, tada će naša Agencija za lekove dati dozvolu za kupovinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SBH

    19. novembar 2020 | 12:50

    Da se odma zna mi cemo je placat 60 dolara.

  • zarko

    19. novembar 2020 | 15:19

    Ubacili su virus planski ako i jeste virus, isprepadali narod, i na kraju ce da nametnu vakcine.Zasto su toliko bitne i jesu li one cilj svega ovoga sto se radi godinu dana?

  • Goga

    19. novembar 2020 | 17:38

    Naucili da nas peljese pa to ti je

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>