• 0

Još jedna banka u Srbiji promenila vlasnika: Oportunity u rukama Nemaca

Novi akcionari grupisani su u okviru konzorcijuma evropskih finansijskih institucija koje se vode principima održivog i etičkog bankarstva

  • 0
Oportunity banka

Foto: Facebook/Opportunity banka

Oportunity banka a.d Novi Sad promenila je vlasničku strukturu. Novi vlasnici su banke iz nemačke i dva pravna lica.

Pored dosadašnjeg jedinog (100%) vlasnika Banke – Opportunity Transformation Investments Inc, sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je smanjio svoje učešće na 22%, vlasnici Banke su postale dve strane renomirane banke specijalizovane za finansiranje kompanija, projekata i finansijskih institucija u interesu razvoja društveno odgovornog, ekološki održivog i inovativnog poslovanja, sa sedištem u Nemačkoj (UMWELTBANК Nimberg, sa 30% učešća i GLS Gemeinschaftsbank Bohum, sa 19,99% učešća).

Osim njih, tu su i dva pravna lica - TRIODOS SICAV II, Luksemburg sa 14% učešća i LEGAL OWNER TRIODOS FUNDS B.V, Holandija sa 14% učešća.

- Ulazak reputabilnih investitora u bankarski sektor Republike Srbije, kao što su pomenuta pravna lica, još jedna je potvrda perspektive, poverenja i atraktivnosti domaćeg bankarskog sektora, kao i rezultata Narodne banke Srbije u obezbeđivanju makroekonomske stabilnosti, koja je postignuta u prethodnom periodu - saopštila je NBS ovim povodom.

Pri oceni ispunjenosti svih propisanih uslova za davanje prethodne saglasnosti navedenim pravnim licima, Narodna banka Srbije je prepoznala i značaj i ulogu ovih lica kako na tržištu Evrope, tako i Republike Srbije u budućem periodu, posebno imajući u vidu da Banka od svog osnivanja u Republici Srbiji 2002. godine, pa do danas snažno podržava razvoj i poslovanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnika, mikro i malih preduzeća, ruralnih domaćinstava, kao i drugih klijenata u Republici Srbiji.

Uglavnom su to klijenti koji imaju otežan pristup finansijskim uslugama koje pružaju banke, kao i činjenicu da se navedena pravna lica, između ostalog, bave finansiranjem kompanija, projekata i finansijskih institucija u interesu razvoja društveno odgovornog, ekološki održivog i inovativnog poslovanja i da nameravaju da nastave da i dalje razvijaju poslove mikrokreditiranja za mala i srednja preduzeća. Takođe, jedna od banaka (GLS Gemeinschaftsbank), koja je stekla vlasništvo u Banci je članica nemačkog sistema i savezne asocijacije nemačkih zadružnih banaka.

- Delimo zajedničke vrednosti u smislu privrednog rasta i razvoja u Republici Srbiji, ocenjeno je da će ova lica doprineti ne samo uspešnom poslovanju Banke, već i daljem ruralnom razvoju i razvoju preduzetništva u Republici Srbiji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>