• 12

Srpska ekonomija najmanje pogođena koronom: U Evropskom parlamentu iznet i razlog

Paket pomoći države bio u pravom trenutku za privredu, naveo je komesar

  • 12
Srbija grafikon rasta novac pare

Foto: Shutterstock

Srpska ekonomija najmanje je pogođena kovidom 19 zahvaljujući sveobuhvatnom paketu pomoći države, bori se bolje nego druge zemlje regiona, rekao je komesar za proširenje Oliver Varhelji u Evropskom parlamentu. 

Srbija je imala jak ekonomski razvoj pre pandemije i izgleda da je jedina zemlja gde će pandemija najmanje pogodila ekonomiju zahvaljajujući sveobuhvatnom paketu pomoći države privatnom sektoru, izjavio je  u Evropskom parlamentu Varhelji.

- Postoji određeni pad u produktivnosti i zapošljavanju, ali zemlja se bolje bori nego ostatak regiona - navodi Varhelji.

On je istakao i da je budućnost celog regiona Zapadnog Balkana u EU.

Varhelji je u svom govoru o situaciji u Srbiji pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta naveo da je Srbija najvažniji tragovinski pratner EU u regionu i da sa jasnom evropskom perspektivom ima i jedinstvenu odgovornost u napretku celog regiona na EU putu.

On dodaje da je za EU ohrabrujuća činjenica da su reforme na evropskom putu i dijalog sa Kosovom glavni prioritet nove Vlade pored borbe protiv pandemije Kovid 19.

Varhelji navodi da je EK u oblasti ekonomije i usklađivanja Srbije sa EU zakonodavstvom konstatovala pozitivan razvoj.

Komesar za proširenje najavljuje da će novi evropski Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan za Srbiju značiti podršku oporavku ekonomije, bolje putne i zelezničke mreže, omogućiti joj da u potpunosti ispuni ”svoju stratešeku poziciji u Evropi” i generiše dalji privredni rast i nova radna mesta.

On upozorava da će jače investicije u privredni rast u regionu biti mogući samo uz implementaciju fundamentalnih reforomi u oblsti valdavine prava i javne administracije.

Oliver Varhelji je zaključujući izlaganje o Srbiji naglasio da je zemlja nastavila pozitivno da se angažuje u oblasti regionalne saradnje, a kao primer za to naveo inicijativu za stvaranje regionalnog ekonomskog tržišta od koje će dobrobit imati i evrointegracioni put i privredi rast regiona.

- Ubeđen sam da će napredak u ovim poljima otvoriti Srbiji put za dalja poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU na čemu već dugo radimo - zaključio je Varhelji.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Elena

    Kuku nama, sad kad nagrnu Šveďani, Nemci, Francuzi i ostali zarad boljeg života.

  • Zoki

    Koliko žutih botova.. Marinika ti li si?

  • SW

    Isti oni imaju prognozu, da ce Srbija u 2021 biti u 10 najgorih,posto sve kredite uzete za infrastrukturu uplacuju za ekonomiju bez osnova. Prvo provrerite pa davajte minuse. Pozz

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke