• 12
 ≫ 

Srpska ekonomija najmanje pogođena koronom: U Evropskom parlamentu iznet i razlog

 ≫ 

Paket pomoći države bio u pravom trenutku za privredu, naveo je komesar

  • 12
Srbija grafikon rasta novac pare

Foto: Shutterstock

Srpska ekonomija najmanje je pogođena kovidom 19 zahvaljujući sveobuhvatnom paketu pomoći države, bori se bolje nego druge zemlje regiona, rekao je komesar za proširenje Oliver Varhelji u Evropskom parlamentu. 

Srbija je imala jak ekonomski razvoj pre pandemije i izgleda da je jedina zemlja gde će pandemija najmanje pogodila ekonomiju zahvaljajujući sveobuhvatnom paketu pomoći države privatnom sektoru, izjavio je  u Evropskom parlamentu Varhelji.

- Postoji određeni pad u produktivnosti i zapošljavanju, ali zemlja se bolje bori nego ostatak regiona - navodi Varhelji.

On je istakao i da je budućnost celog regiona Zapadnog Balkana u EU.

Varhelji je u svom govoru o situaciji u Srbiji pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta naveo da je Srbija najvažniji tragovinski pratner EU u regionu i da sa jasnom evropskom perspektivom ima i jedinstvenu odgovornost u napretku celog regiona na EU putu.

On dodaje da je za EU ohrabrujuća činjenica da su reforme na evropskom putu i dijalog sa Kosovom glavni prioritet nove Vlade pored borbe protiv pandemije Kovid 19.

Varhelji navodi da je EK u oblasti ekonomije i usklađivanja Srbije sa EU zakonodavstvom konstatovala pozitivan razvoj.

Komesar za proširenje najavljuje da će novi evropski Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan za Srbiju značiti podršku oporavku ekonomije, bolje putne i zelezničke mreže, omogućiti joj da u potpunosti ispuni ”svoju stratešeku poziciji u Evropi” i generiše dalji privredni rast i nova radna mesta.

On upozorava da će jače investicije u privredni rast u regionu biti mogući samo uz implementaciju fundamentalnih reforomi u oblsti valdavine prava i javne administracije.

Oliver Varhelji je zaključujući izlaganje o Srbiji naglasio da je zemlja nastavila pozitivno da se angažuje u oblasti regionalne saradnje, a kao primer za to naveo inicijativu za stvaranje regionalnog ekonomskog tržišta od koje će dobrobit imati i evrointegracioni put i privredi rast regiona.

- Ubeđen sam da će napredak u ovim poljima otvoriti Srbiji put za dalja poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU na čemu već dugo radimo - zaključio je Varhelji.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 5544

    19. novembar 2020 | 19:00

    Najmanje i imamo,pa nema sta i da nas pogodi,kad zaradjujes 300e pa ostanes bez njih manje boli,nego kada zaradjujes izmedju 5000-10000e...e to zna da boli...☝

  • cirilo

    19. novembar 2020 | 18:44

    Ma vazi, ljudi polako pucaju sa privatnim poslovima, a ekonomija cveta... sve vam verujem

  • Boban

    19. novembar 2020 | 19:23

    Sta da vam kazem narode po recima politicara svi nam stranci zavide na mesecnoj zaradi iako zaradjuju 3 i vise puta od nas al kazu politicari i da zivimo bolje pa ajd da im verujem nebi me valjda politicar lagao?..... Srpska ekonomija ne postoji nego su neki politicari koji su bili na vlasti i koji su jos uvek na vlasti sve rasprodali strancima za male pare i sad nijedna manje vise firma nije domaca nego svaba amer ili neki treci je vlasnik a nasi im samo rade kao jeftina radna snaga....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>