• 0

Ivan ne prodaje maglu, već vazduh: Lekovit, ostrvski, 5 litara košta 1.000 dinara

Ovaj mladi Hrvat kaže da je lošinjski vazduh dobar za pluća, a pakuje se u limenke od dve litre, pet ili sedam litara

  • 0
Lošinj, Hrvatska

Lošinj / Foto: Wikimedia/Daniel Niederl

Vazduh s Lošinja (Hrvatska) je visokog kvaliteta, pokazuju istraživanja, a posebnim ga čine morska so i minerali iz mora, kao i raspršene kapljice eteričnih ulja mediteranskog bilja.

U ovim trenucima sve više zemalja ima problem sa zagađenjem, a disanje dodatno otežavaju maske koje nosimo svaki dan. Ivan Volarić je, međutim, našao način da mnogima olakša disanje, kako kaže, posebno u vreme korona krize. On prodaje čist, kvalitetan vazduh s ovog hrvatskog ostrva - u limenci.

Vazduh s Lošinja pripada prvoj kategoriji po kvalitetu, na šta direktno utiču morska so i minerali iz Jadranskog mora, piše 24sata.hr. Ivan kaže da im ovaj vazduh, spakovan u specijalne zaštićene boce, neće trajno rešiti probleme, ali će im privremeno olakšati disanje.

Svoju ideju je počeo da realizuje 2016, kada je otvorio "Air Rio", a prvenstveno je hteo da se fokusira na kinesko i indijsko tržište.

U Hrvatskoj je čist vazduh relativno normalna stvar, tako da nismo ni svesni koliko smo srećni i koliko tu činjenicu olako shvatamo - kaže Ivan, koji se jedini u Evropi bavi ovim poslom. Kaže da se vazduh može udisati i preko maske.

Lošinj je, inače, odavno poznat kao lekovita oaza. Još 1892. proglašen je klimatskim lečilištem, i na ovo ostrvo, čija je tradicija duga 125 godina u lečenju, dolazili su mnogi plemići. Kada je reč o samom procesu rada, Ivan kaže da je on vrlo složen, te da zahteva preciznost.

-  Tek kad su svi faktori zadovoljeni (od vlažnosti vazduha, indeksa kvaliteta, smera vetra, doba dana i lokacije), lošinjski vazduh se puni specijalnim mobilnim kompresorima, koji, za razliku od klasičnih, zadovoljavaju stroge norme za čistoću vazduha - navodi Volarić.

Kompresori nisu podmazani uljem i s njima se odlazi na nekoliko tajnih lokacija na ostrvu. Naime, razlika je da li se po vazduh odlazi u 14h ili 19 časova. Pazi se na svaki detalj.

Prikupljeni vazduh se, potom, prebacuje u male limenke, a poklopac je maska koja se podigne, prisloni na usta i nos, te onda udiše. Uzorci se redovno šalju na analizu u Javni zavod "Andrija Štampar". Ali, osim "Pure air" vazduha u limenci, ova firma ima još jedan proizvod koji privlači pažnju, a to je Oxygen rekreacioni vazduh.

Čistoća ovog vazduha iznosi 99,5 odsto, a prvenstveno je namenjen sportistima. Slični su, ali i različiti. Prvi ima 20,9% kiseonika, a drugi skoro 100 procenata čistog kiseonika s Lošinja.

Kada je reč o cenama, "Pure air" se pakuje u limenke različite veličine, pri čemu 2 litre koštaju 45 kuna (oko 700 dinara, 5 litara - 70 kuna (oko 1.000 dinara), a sedam litara možete kupiti po ceni od 80 kuna (blizu 1.250 dinara), i ta količina omogućava 120 inhalacija.

Video: Zaronite 20.000 milja pod morem u magični luksuz hotela: Podvodni tuneli sa pingvinima uz kaficu!

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke