• 0
 ≫ 

Pala radikalna odluka: Slovenija drastično smanjuje porez na automobile

 ≫ 

Prosečni porez na vozila koji sada iznosi oko 460 evra - biti smanjen na 160 evra

  • 0
foto Pixabay

Foto: Pixabay

Prema predlogu zakona koji je predložila vlada Slovenije, ta zemlja je rešena da značajno smanji porez na motorna vozila, a ukida se i dodatni porez na luksuzna vozila zapremine motora iznad 2,5 l.

To znači da će prosečni porez na vozila koji sada iznosi oko 460 evra - biti smanjen na 160 evra, rekao je ministar finansija Andrej Šircelj. Ukratko, poresko opterećenje se smanjuje tri puta, a ministar je ocenio da je do sada bilo preveliko.

Procenjuje se da će se, nakon stupanja na snagu novog zakona početkom 2021, godišnji prihod Slovenije u tom smislu, koji je do sada bio 45 miliona, smanjiti na 16 miliona evra. Za određivanje poreza sada je osnovna prodajna cena, a ubuduće će osnovni kriterijum za poresku stopu biće ekološka komponenta.

Slovenija je još jedna od zemalja koja promoviše električna vozila, te su ona oslobođena poreza, najavio je Šircelj. Plaćanja poreza na motorna vozila biće oslobođeni i oldtajmeri, sportska i interventna vozila.

Porez neće plaćati ni porodice s troje ili više dece prilikom kupovine automobila jednom u tri godine, a neće se plaćati porez ni za vozila koja koriste osobe sa invaliditetom.

Video: Vredeli su milione, a sada ih s otpada možete pokupiti po nikad boljim cenama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari