• 39
 ≫ 

Stranci se čude kako je ulaz na beogradsku Adu besplatan? Takve atrakcije se svuda "debelo" naplate

 ≫ 

Svet je pun prelepih parkova, oaza kraj vode, šetališta i izložbi na otvorenom, ali se za dobar deo njih ulaz naplaćuje, i to papreno

  • 39
ada

Foto: Pixabay

Nije tajna da su mnoge zemlje "dobro unovčile" svoje atrakcije. Ipak, ne slažu se svi da je to opravdano. Ostaje pitanje treba li naplaćivati neke eksponate na otvorenom, ulazak u javne parkove, ili one kraj veštačkih/prirodnih jezera, kraj mora...?

To nas je nateralo da razmislimo da li je, na primer, beogradska Ada Ciganlija manje vredna od Empire State Building-a u Njujorku ili Hobbiton-a na Novom Zelandu.

Mimo onoga što naplate kafići, Golf klub, objekti za rentiranje bicikala, za ulazak na ovo prelepo rečno poluostrvo - ne treba vam ni dinara u džepu. Ako nećete da platite vozić, čija karta košta oko 120 dinara, možete ići peške. Isto tako, parking je prilično jeftin za svetske standarde, te košta oko 3 evra za ceo dan.

Ada Ciganlija nudi brojne mogućnosti svima koji znaju kako da uživaju u prirodi i na otvorenom. Neki gosti će reći da je usluga skuplja, dok ugostitelji kažu da je to zbog "paprenog" zakupa. S druge strane, u mnogim gradovima ležaljke i suncobrani se, na ovakvim mestima, dodatno naplaćuju.

Postavlja se pitanje - da li su neke zemlje precenile svoje atrakcije?

Iako svuda u svetu nailazimo na divne lokacije i prirodne lepote, to ne znači da se baš sve treba naplatiti. Stranci se, ipak, čude kada dođu u našu prestonicu, jer su navikli da se ovakve "atrakcije dobro naplate". Ada se naziva još i "beogradskim morem" i deluje neverovatno da se jedna takva oaza nalazi u širem centru grada.

Ali, dok razmišljamo o svim atrakcijama koje bi prosečni turista trebalo da poseti u svom životu, ovo su neke lokacije za koje stručnjaci kažu da "nisu vredne tih para".

1. Stonehenge, Engleska

Ako želite da sami s prijateljima (do 4 osobe) posetite ovu atrakciju, moraćete da izdvojite za nju 198 dolara. Ta cena važi samo za ulazak. Neki savetnici za putovanja kažu da je to, ipak, samo "gomila gromada" i da ne vredi tog novca. Da li se slažete?

Stonehenge

Foto: Pixabay

2. Empire State Building, SAD

Ako želite da posetite ovaj neboder na Menhetnu, to će vas koštati od 38 dolara po osobi. Prednost je to što možete uživati u čarobnom pogledu na Njujork, sa 86. sprata zgrade, ali ostaje pitanje - da li je taj pogled vredan ovih para? Stručnjaci kažu da istu perspektivu dobijate i sa najvišeg sprata u nekom hotelu ili restoranu.

Empire State Building

Foto: Pixabay

3. Krivi toranj u Pizi, Italija

Kada bukirate onlajn, ulaznica za ovaj čuveni toranj vas košta malo više od 30 dolara. Iako je navala na karte već godinama unazad, nisu svi turisti impresionirani onim što vide i dožive. Sa svih strana vas saleću nastrljivi prodavci figurica u obliku tornja ili magneta, a redovi za ulazak su kilometarski.

toranj u pizi

Foto: Pixabay

4. Hobbiton, Novi Zeland

To je nestvarno lepa, zelena zemlja, i baš zato, sličnih polja ima i na drugim lokacijama - ali su besplatna. Naime, karta za "Hobbiton Movie Set" turu košta 84 dolara, pre svega, zato što je ovo mesto komercijalizovano.

Hobbiton

Foto: Pixabay

Video: Zaronite 20.000 milja pod morem u magični luksuz hotela: Podvodni tuneli sa pingvinima uz kaficu!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hs

    28. novembar 2020 | 22:55

    A jel se cude platama u Srbiji

  • Tt

    28. novembar 2020 | 23:26

    Ada Ciganlija je prostor kojim upravlja Javno preduzece grada Beograda. Dakle, ovaj prostor pripada gradu Beogradu i finansiraju ga svi gradjani kroz poreze.

  • Cale

    28. novembar 2020 | 23:16

    Uuu ajde, napalite se sad ,pa pocnite i to nam naplacujeteee...ulaz za adu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>