• 10

5 novih mera za pomoć privredi: Poslodavci i privrednici objavili predloge

Neophodno je naći balans između zaštite života i zdravlja stanovništva i očuvanje ekonomije

  • 10
Privreda, biznis, korona virus

Foto: Shutterstock

Unija poslodavaca Srbije je zajedno s Privrednom komorom Srbije predložila Vladi Srbije pet mera za pomoć privredi u uslovima nastavljene krize zbog pandemije kovid-19, saopšteno je iz Unije poslodavaca.

Unija i Komora predlažu da se PDV u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva za hranu i piće smanji na 10 odsto, da se odloži plaćanje poreza i doprinosa na zarade ili da se one u sektoru malih i srednjih preduzeća delimično otpišu.

Sledeći predlog jeste da se obustavi uvođenje novih taksi i dažbina na državnom i lokalnom nivou.

Predlaže se i nastavljanje garantne šeme za podršku likvidnosti i investicionim ulaganjima za mala i srednja preduzeća, kao i nadoknada do punog iznosa zarade zaposlenog a koja iznosi najviše do 50 odsto zarade u slučaju da zbog smanjenog obima posla poslodavac nema potrebu za angažovanjem zaposlenog na puno radno vreme.

- Unija poslodavaca Srbije i Privredna komora podržavaju napore Vlade da pomogne preduzećima i pojedincima da prebrode krizu. Nužno je da nađemo balans između zaštite života i zdravlja stanovništva i očuvanje ekonomije, koja je preduslov da imamo finansijska sredstva za ulaganje u zdravstveni sistem, nabavku oprema i medicinskih sredstava - kaže Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleks

    20. novembar 2020 | 16:23

    Nadam se da sledece godine bega odavde, zatvaram firmu i GAS u Skandinaviju ! Ovde nema leba izmisljate namete non stop da bi ziveli na ustrb privatnih firmi Donet nov zakon o ekologiji 5000 din taksa, Ekoloska taksa za baterije po komadu, Poerz na dobit 15 % pa ako hocete da podignete dobit za koju ste platili porez jos 15 % ... Globa na sve strane, najskuplja admistracija , davanja za platu su 62 % koje placate i opet morate kod privatnog lekara .... LOPOVLUK svuda i svim sverama drustva od pojednica koji zarad dobiti je spreman da prevari pa SISTEM,INSTITUCIJE , VLAST i svi gledaju kako da ukradu !

  • misa

    20. novembar 2020 | 16:03

    Pa ponovo doprinosi samo da se odlože odakle ćemo i kasnije da plaćamo kad smo mi ugostitelji iz malih sredina pred zatvaranje

  • Vukodlak

    20. novembar 2020 | 17:31

    Pitao bih poslodavce unije: Gospodo, da li ste vi privatni sektor, ili drzavni???????? Radite sta hocete, ne postujete zakon o radu, radnike i nevidite, gledate samo svoj interes-PROFIT, cela SRBIJA na MINIMALCU, a vi bi jos i od drzave. Poreze neplacate, neprijavljujete radnike, Neplacate na njih poreze i doprinose, i jos ucenjujete drzavu. Inspekcije rada znaju za sve ove vase malverzacije , ali koverti su koverti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>