• 0

U ovim zemljama žene imaju pravo da izostanu s posla "kad im nije dan", ali ga slabo koriste. Zašto?

Ti dani su oni kada dobiju menstruaciju, a zanimljivo je da se pravo odsustva na račun "ženskih problema" više ceni na Istoku nego na Zapadu

  • 0
Kancelarija, posao, biznis

Foto: Shutterstock

U istočnjačkim kulturama se, izgleda, više poštuje pravo žene na odmor, kada dođu "oni dani" u mesecu. To barem potvrđuje podatak da firme u Japanu, Kini, Indiji, Južnoj Koreji - masovno dozvoljavaju ženama da odsustvuju s posla u danima menstruacije.

To nije samo odluka kompanija, već je donet zakon, ali žene to pravo ne koriste tako često. Naime, jedna Japanka kaže da za 20 godina rada nikada nije odsustvovala s posla zbog menstruacije, jer one nisu bolne u njenom slučaju. Ipak, činjenica je da neke žene veoma teško podnose taj period.

U Japanu žene po zakonu imaju ovo pravo duže od 70 godina, a u Južnoj Koreji ono je usvojeno 1953. Primenjuje se sve više i u Kini i Indiji, mada ga žene ne koriste koliko bi trebalo najviše iz ovog razloga: ne žele da svi znaju kada imaju menstruaciju niti da ih neko smatra inferiornijima zbog toga, u odnosu na muškarce.

Ali, s druge strane, tamo gde se otvorenije priča o ovome, i generalno o intimi - ne postoji ovo pravo. Žene u SAD i Evropi, dakle, na Zapadu, nemaju mogućnost da slobodno odsustvuju s posla zbog menstruacije. Verovatno bi u tom slučaju morale da uzmu dan od odmora ili bolovanje.

Zanimljivo je i ovo, u nekim razvijenijim zemljama gde je uvedeno pravo na slobodne dane zbog menstruacije, feministkinje se protive tome. Smatraju da je to "korak unazad" u borbi za ženska prava, generalno, i na radnom mestu.

Tokom 1965. u Japanu je čak 26 odsto žena uzimalo slobodne dane na račun menstruacije, ali je taj broj počeo da opada s godinama. Naime, vlada te zemlje je 2017. ustanovila da je samo 0,9 odsto žena odsustvovalo s posla iz navedenog razloga.

U Južnoj Koreji je slika malo bolja, ali je takođe primetan pad. Tokom 2013. s posla je zbog menstruacije izostalo 23,6% žena, a četiri godine kasnije - 19,7% njih. Jedan od razloga za to je što mnoge kompanije nisu u obavezi da vam plate to odsustvo, odnosno ono je uglavnom neplaćeno, mada su razlozi za izbegavanje koriščenja ovog prava - više kulturološke prirode.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>