• 29

Najveća dilema dana: Da li se zabranjuje rad prodavnica posle 18h?

Iz opisa Uredbe može se rastumačiti na koje objekte se zabrana rada posle 18 h odnosi

 • 29
Radno vreme supermarketa, zatvoreno rad, mere, SG

Foto: Shutterstock, Printskrin: Službeni Glasnik

Vlada Srbije propisala je nove mere, koje će biti na snazi počev od utorka ujutru, pa narednih deset dana, a prva od njih je skraćenje radnog vremena do 18.00 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

Kako se u toku dana ponavaljalo, od ovih mera izuzeti radne organizacije za koje važi ograničenje minimalno 4 kvadratna metra po osobi, ili kako je to rekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, "nastaviće da rade apoteke, pumpe i ona mesta koja nisu u riziku"

Međutim, nije do kraja jasno da li se to skraćenje odnosi i na rad prodavnica i uslužne delatnosti poput frizera, na primer. Naznačeno je samo da će sutra ili prekosutra najkasnije biti poznat konačan spisak objekata koji nisu od posebnog rizika.

Kako bi mogao da izgleda taj spisak ukazuje Uredba koja je objavljena u Službenom glasniku Srbije, koja stupa na snagu 24. 11, a koja ipak u svom opisu sadrži i "maloprodajne objekte", ali u delu gde oni mogu pod posebnim uslovima, da rade posle 18h. 

Naime, prema onome što se može protimačiti iz izmena i dopuna Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, mera ogaraničavanja radnog vremena, stavljena je u članu 9g, koji glasi:

U periodu od 24. novembra 2020. godine zaključno sa 3. decembrom 2020. godine:

1) izuzetno od odredaba člana 6. stav 3, člana 7. stav 2, člana 8. stav 2. i člana 9v ove uredbe radno vreme ugostiteljskih objekata (restorana, kafića, barova, klubova i sl.), trgovinskih centara, pozorišta, bioskopa i drugih ustanova kulture i priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 18.00 časova do 05.00 časova narednog dana;

2) obavezno je nošenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom i na otvorenom prostoru – u svakoj situaciji, uključujući i boravak i
kretanje na javnom mestu, mimohod i sl., u kojoj je rastojanje između dva lica, koja ne borave u istom domaćinstvu, manje od jednog i po metra;

3) propisana mera zabrana okupljanja lica (pet lica) ne obuhvata ona okupljanja koja su dozvoljena za vreme primene mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 (obavljanje privredne delatnosti, javnih službi, pružanje usluga i drugih poslova koji se obavljaju u javnom interesu) pod propisanim uslovima (međusobno rastojanje između lica od najmanje jednog i po metra i minimum 4m2 po osobi;

4) poslodavci su u obavezi da bez odlaganja preispitaju i omoguće da se u svim situacijama u kojima to proces rada dozvoljava zaposlenima obezbedi da poslove i zadatke svoga radnog mesta obavljaju od kuće;

5) poslodavci koji obezbeđuju pružanje usluge javnog drumskog i železničkog prevoza putnika, pored obaveza vezanih za upotrebu lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) dužni su da obezbede da broj putnika koji se nalazi u vozilu ne prelazi polovinu deklarisanog kapaciteta vozila;

6) organi nadležni za vršenje nadzora nad primenom propisanih mera dužni su da obezbede učestalo i delotvorno sprovođenje nadzora nad primenom mera propisanih za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Vlada je propisala i omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

Uvedena je i mera stroge kontrole obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

Među novim merama je i stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Video: Lončar: Situacija se procenjuje na dnevnom nivou, virus je ušao u porodicu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Darko

  21. novembar 2020 | 23:18

  Kada nisu mogli da se odrede koji je talas i koji pik, Ne cudi me da nisu sposobni ni da donesu odluku koja ima smisla.

  53
  9

  Podelite komentar

 • Elena

  21. novembar 2020 | 23:48

  Ovo će samo povećati gužve.

  37
  9

  Podelite komentar

 • 21. novembar 2020 | 22:58

  I oni imaju dušu ZATVARAJ

  31
  4

  Podelite komentar