• 4

500 porodica iz Srbije dobiće krov nad glavom: EU izdvaja 14 miliona evra za socijalno stanovanje

Pravo učešća imaju sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji

  • 4
Kupovina stana, izdavanje

Foto: Shutterstock

Oko 20 gradova ili opština u Srbiji dobiće 14,2 miliona evra za projekte socijalnog stanovanja. Evropska unija i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) objavile su Javni poziv za lokalne samouprave za program pod nazivom "Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji". 

Kako je navedeno u saopštenju, cilj tog javnog poziva je da se obezbedi stanovanje za 500 porodica sa najmanje 1.500 članova, kroz izgradnju višeporodičnih zgrada i porodičnih kuća, i kupovinu, rekonstrukciju i adaptaciju stanova i kuća.

Obavezne će biti, dodaje se, i prateće mere aktivne inkluzije za 1.000 korisnika, koje podrazumevaju podršku u oblasti obrazovanja, unapređenje zapošljivosti, samozapošljavanje i pristup različitim uslugama socijalne zaštite.

Ukupan budžet za projekte u 20 izabranih jedinica lokalne samouprave je 14,2 miliona evra, a javni poziv traje do 1. februara 2021. godine.

Pravo učešća imaju sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da EU podržava socijalnu inkluziju postizanjem konkretnih rezultata i to promovisanjem jednakosti, solidarnosti, toleranciju i inkluziju.

- EU je najveći donator u Srbiji u svim oblastima, a posebno u socijalnoj inkluziji. Samo u poslednjih pet godina, EU je donirala i uložila više od 115 miliona evra za poboljšanje životnog standarda najugroženijih -  kaže Fabarici.

Tokom tog perioda, dodaje, jedinice lokalne samouprave, centri za socijalni rad i nevladine organizacije uspešno su sproveli više od 60 projekata u 110 gradova i opština, donoseći direktne koristi za više od 15.000 ljudi širom zemlje.

Fabrici je istakao da tim javnim pozivom EU želi da doprinese poboljšanju socijalne inkluzije žena, muškaraca i dece koja su socijalno isključena, omogućavajući im dostojanstven život i aktivnu ulogu u društvu.

EU zastava evropska unija evropske unije

EU za socijano stanovanje izdvojila 14,2 miliona evra, Foto: Pixabay

- Pozivamo sve lokalne samouprave u Srbiji da podnesu predloge projekata koji će pomoći ženama žrtvama porodičnog nasilja, deci i mladima bez roditeljskog staranja, romskoj zajednici i osobama sa invaliditetom - grupama koje su u najvećem riziku od siromaštva- naglasio je Fabrici.

Sve informacije o javnom pozivu i dokumentacija za prijavljivanje dostupni su na internet stranici programa "Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji" .

Svim zainteresovanim jedinicama lokalne samouprave biće omogućeno da dobiju odgovore na pitanja o javnom pozivu i Programu na onlajn informativnim sesijama koje će biti organizovane svakog dana od 7. do 11. decembra, u terminu od 11 do 13 časova.

Naime, javni poziv se raspisuje u okviru programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji”, za koji je Evropska unija izdvojila 27 miliona evra.

Program sprovodi UNOPS u partnerstvu sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.

VIDEO: Ovo su pravila igre "Uzmi račun i pobedi":Stiglo skoro 140.000 koverata, prvo izvlačenje 21.novembra

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    23. novembar 2020 | 12:05

    Fantasticno ❤

  • 🤷‍♂️

    23. novembar 2020 | 12:51

    Nadam se da necete sve za Beograd da posaljete, ima i drugih mesta i gradova, sela i naselja...

  • Marko

    23. novembar 2020 | 13:29

    Sad kad migrante nasele, a Srbi nista od toga nece videti...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>