• 1

Avio-kompanijama potrebno još 80 milijardi dolara pomoći: Države nisu ni pola dale

Povratak masovnim putovanjima se ne očekuje još mnogo meseci

  • 1
Avion Foto: Pexels/ Daria Shevtsova

 Avio-kompanijama u svetu će biti potrebno još 70-80 milijardi dolara pomoći da prežive krizu korona virusa, što je polovina iznosa koji su već dobile od nacionalnih vlada, upozorila je Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA).

- Izuzetno smo zahvalni vladama što su u taj sektor već ubrizgali 160 milijardi dolara. Potrebe ove industrije za naredne mesece procenjuju se na 70-80 milijardi dolara dodatne pomoći. U suprotnom, neke avio-kompanije neće preživeti - rekao je Aleksandar De Žinijak, generalni IATA-e, na Pariskom vazduhoplovnom forumu, čiji je domaćin bio list "La Tribin", prenosi Rojters.

Iako razvoj vakcina protiv Kovida uliva nadu, povratak masovnim putovanjima se ne očekuje još mnogo meseci, kažu šefovi avio-kompanije.

Problemi će se povećati tokom zimske sezone, kada su i u normalnim okolnostim profiti ovog sektora "tanki", jer ponovni rast broj zaraženih i ograničenja putovanja dodatno umanjuju finansijske izglede avio-kompanija, koje će, prema proceni IATA-e, ove godine biti u gubitku od 87 milijardi dolara.

- Vrlo je verovatno da ćemo zabeležiti i veće gubitke od cifre koju smo objavili - rekao je De Žinijak, dodajući da bi celogodišnji gubitak mogao da se približi iznosu od 100 milijardi dolara.

IATA predviđa bolno spor oporavak vazdušnog saobraćaja, i očekuje da tek 2024. godine bude dostignut nivo na kojem je bio pre krize, pri čemu procenjuje dodatni pad broj putnika za 30 procenata sledeće godine.

- Čak i to bi moglo da se pokaže kao vrlo optimistična prognoza. Procenjujemo da će vazdušni saobraćaj na kraju 2020. godine biti na 33 odsto od nivoa iz 2019, a zatim, nadamo se, na 50-60 procenata krajem 2021. godine - naveo je De Žinijak.

Video: Majka i šestoro dece izbačeni sa leta zbog maske

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    24. novembar 2020 | 06:38

    Prodisaće ponovo planeta! Što u ovoj ne sreći sa Koronom i nije tako loše...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>